Kun je koffie vanuitwerpselen maken?

Klopt het dat een bepaalde koffiesoort wordt gemaakt van bonen die uit een dier komen? Is zulke koffie niet ongezond?

1 september 2009

Het is waar: de dure Kopi Luwak-koffie is door het darmkanaal van een dier geweest. Kopi betekent koffie in het Indonesisch, en loewak is de naam van een katachtig dier. De loewak of koffierat klimt in bomen en eet vruchten en bessen – voornamelijk koffiebessen. Met zorg zoekt hij de beste bessen uit, maar het dier verteert de vruchtachtige dop slechts gedeeltelijk, en de bonen (zaden) komen daarom met de ontlasting weer naar buiten. De koffiebonen kleven tijdens de vertering in de maag en darmen aan elkaar vast, en van deze verkleefde ‘koffiekeutels’ wordt de dure Kopi Luwak-koffie gemaakt. Op de Indonesische eilanden en op een paar andere plekken in de wereld rapen de boeren de uitwerpselen in het oerwoud op. De bonen worden verkocht voor 800 euro per kilo, en dat maakt deze exotische koffie tot de allerduurste ter wereld. Bij contact met uitwerpselen moet je oppassen voor ziekteverwekkende bacteriën. In Ontario, Canada, werkt professor Massimo Marcone aan voedselveiligheid, en hij heeft deze bonen dan ook uitgebreid onderzocht. Marcone wijst elk gevaar af bij het drinken van de bijzondere koffie. De koffiebonen uit de uitwerpselen worden grondig gewassen om de resten van het vruchtvlees te verwijderen. Hierna hebben de bonen minder bacteriën dan andere koffiebonen. Ten slotte worden de bonen bij circa 250 graden geroosterd voordat ze klaar zijn voor het brouwproces. Er wordt slechts ongeveer 250 kilo Kopi Luwak-koffie per jaar geproduceerd, en de bonen zijn vanwege de smaak vrij populair bij de echte liefhebbers van koffie. In de darmen van de loewak werken de enzymen van melkzuurbacteriën in op het vruchtvlees en op de koffieboon, wat ervoor zorgt dat er minder eiwitten in de bonen zitten, en daardoor is de koffie minder bitter. Wellicht is deze koffie daarom zo gewild. Misschien is het eindproduct zo lekker omdat de loewak in zijn jacht naar voedsel de roodste en rijpste bessen uitkiest. Maar de weg die de koffiebonen afleggen spreekt nog meer tot de verbeelding, en draagt bij aan de bijzondere status van het product.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: