Waardoor draait een gekookt ei sneller dan een rauw ei?

Waardoor draait een gekookt ei sneller dan een rauw ei?

Je kunt makkelijk checken of een ei rauw is of gekookt door het op tafel te laten draaien: het gekookte ei draait sneller. Maar hoe komt dat eigenlijk?

11 januari 2016

Spiraalbanden vertragen rotatie van ei

In een rauw ei kunnen het wit en de dooier tot op zekere hoogte vrij bewegen, waardoor het zwaartepunt van het ei verandert.

De dooier zit vast aan spiraalvormige banden, de hagelsnoeren, die worden uitgerekt wanneer het ei draait. Die bewegingen vertragen de rotatie van het ei.

In een hardgekookt ei zijn het wit en de dooier vast en wordt de rotatie niet afgeremd.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: