chocolade teaser

Magische chocoladereep raakt nooit op

Snijd je volgende chocoladereep op de juiste manier in stukken, verschuif ze – en je hebt telkens weer een extra stuk chocolade. Zo ziet het er in deze video in elk geval uit. Maar kan dat nou echt kloppen?

20 november 2015 door Mikkel Skovbo

Eindelijk is hij er: de chocoladereep die nooit opraakt!

Als je je ogen mag geloven, is het gewoon een kwestie van de reep in stukken breken en die op de juiste manier neerleggen. En dan lekker snoepen tot je broek niet meer past.

Maar voordat alle chocoladeliefhebbers nu naar de winkel rennen moeten we je toch teleurstellen: de video is gewoon een slimme optische illusie.

Chocola groeit niet, maar krimpt juist

De reep chocolade maakt niet telkens een nieuw stukje aan, maar raakt een oppervlak kwijt dat precies overeenkomt met één stukje.

Let goed op de derde rij van onderen in de video: daar waar de reep is doorgesneden, liggen de stukken bewust niet helemaal tegen elkaar aan. Er zit een beetje ruimte tussen.

Hadden ze wel op elkaar aangesloten, dan had je waarschijnlijk gezien dat de derde rij chocolade korter is geworden dan de andere rijen. En doordat het zo snel gaat, heb je geen tijd om het te ontdekken.

Hier wordt uitgelegd wat er eigenlijk gebeurt:

Lineaal laat zien dat je chocolade kwijtraakt

Het 'extra' stukje chocolade wordt uit de lengte van de reep gehaald. Als je de reep voor en na de wisseltruc zou meten, zou je het verschil kunnen vaststellen. Want er is heus chocolade verdwenen.

Door de geometrische verschuiving wordt de reep in de lengte verkort met het equivalent van één stukje chocolade.

Je wordt niet alleen met chocolade voor de gek gehouden

Onze hersenen zijn niet alleen met geometrie te manipuleren. Ook bewegingen, perspectief – en gorilla's – kunnen ons bewustzijn foppen. Lees er meer over in ons artikel:

TOVEREN MET WISKUNDE

De chocoladetruc valt in de categorie geometrische verdwijntrucs, het specialisme van de Amerikaanse wiskundige Martin Gardner (1914-2010).

Meer trucs vind je in zijn beroemde boek Mathematics, Magic and Mystery (1956). Lees ook dit interview met hem over het onderwerp.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: