Hvorfor dufter stegt bacon så godt?

Waardoor ruikt gebakken spek zo lekker?

Als de geur van gebakken spek in de lucht hangt, gaat bijna iedereen watertanden. Hoe komt het dat spek zo aantrekkelijk ruikt als het gebakken wordt?

21 januari 2015

Spek ruikt naar evolutie

Bij het bakken van spek komen als reactie op de warmte honderden geuren van aminozuren en suikers in het vlees vrij – een proces dat de Maillardreactie heet.

Waarschijnlijk vinden we de geur zo lekker omdat het evolutionair een voordeel was om opgewarmd voedsel te eten.

De Maillardreactie treedt ook op als je brood roostert, maar daarbij komen weer andere geurstoffen vrij.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: