GoogleX

Googles geheime laboratorium

Een anonieme ingenieur van Google noemt het lab net zo geheim als de inlichtingendienst CIA. Google is de plaats waar het bedrijf zijn meest spectaculaire uitvindingen ontwikkelt.

29 juli 2014 door Rasmus Palludan

Bezoekers van het Google-lab komen er snel achter dat hier veel geheim is.

Ruimtelift leidt de aandacht af van de echte uitvindingen

Op de gang zie je een schets voor een lift die mensen naar de ruimte moet brengen – maar die ruimtelift is een grap, waarmee Google wellicht de aandacht wil afleiden van het werk dat echt verricht wordt in het twee verdiepingen tellende gebouw, waar zelfs de vergaderzalen schuilgaan achter ramen van matglas.

Geruchten over jetpacks en hoverboards

Google werd gestart in 2010, toen de zoekgigant een zelfrijdende auto begon te ontwikkelen. Sindsdien gaan er geruchten dat Google werk wil maken van handige jetpacks en hoverboards (zwevende skateboards) en teleportatiemachines. Maar of er wat van waar is? Niemand die het weet.

De naam van het lab, Google, is ook een tikje mysterieus, maar tegelijk vertelt hij iets over de ambities van Google. 'X' is een Romeinse tien, en de projecten duren vaak zo’n tien jaar omdat de technologieën zo nieuw zijn.

Google wil naar de maan

Aan het hoofd van het lab staat de onderzoeker Astro Teller. Een bekende uitspraak van hem: 'Het is makkelijker om dingen tien keer zo goed te maken dan tien procent te verbeteren' – als onderzoekers zich richten op het verbeteren van bestaande uitvindingen met tien procent, loopt hun denkproces vast.

Het werkt beter om nieuwe technologieën uit te denken. De projecten noemt Google moonshots. Het bedrijf weet dat het vooral 'schieten naar de maan' is, maar hoopt dat sommige grote projecten raak zijn.

In het laboratorium werkt Google onder meer aan algoritmen die denken als mensen. Hiervoor is het IT-genie Ray Kurzweil ingehuurd, die door het Amerikaanse Forbes Magazine ironisch genoeg 'de ultieme denkmachine' wordt genoemd.

Lees meer over Google

Wil je meer weten over Google en zijn spannende en revolutionaire uitvindingen? Lees het hele artikel uit Wetenschap in Beeld 9/2014.

Lees het artikel

Wil je meer weten over Google[x] en zijn spannende en revolutionaire uitvindingen? Lees het hele artikel uit Wetenschap in Beeld 9/2014.

Download de pdf onder aan het artikel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: