Volta

Top 10: De grootste uitvindingen

Wij kiezen de belangrijkste uitvinding ooit. Ben je het eens met onze keuze? Lees de top 10 en breng je stem uit in de poll.

11 februari 2013 door Maj Back Madsen

De belangrijkste uitvinding: de elektrische batterij van Volta

De Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta vond in 1800 de voorloper van de batterij uit. Zijn proefopstelling bestond uit op elkaar gestapelde koper- en zinkschijven, gescheiden door papier dat bevochtigd was met zout water. Een metaaldraadje verbond de schijven, en uit deze zuil wist Volta een kleine elektrische lading te leiden.

Volta’s batterij berustte op een ontdekking van de arts Luigi Galvani. Hij kwam erachter dat dode kikkers met hun poten konden spartelen. Volta begreep dat dit kwam doordat de kikkers aan koperen haken hingen en aangeraakt werden met een ijzerstaaf. Door het zoute lichaamsvocht ging er stroom lopen tussen de metalen, die de kikkerspieren liet schokken.

Eerste stap op weg naar de elektrische motor

Alessandro Volta’s batterij zette de wereld onder stroom, en in de tweede helft van de 19e eeuw volgden verschillende baanbrekende uitvindingen, waaronder Michael Faradays elektromotor, die de weg baanden voor de elektrische samenleving.

Met de knop hieronder kun je de hele top 10 downloaden. Hiertoe moet je ingelogd zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: