Monitoring

Je bent niet alleen

Je wordt in de gaten gehouden: In Nederland hangen naar schatting meer dan een miljoen camera's, dus verstoppen is er niet meer bij, of je het nu leuk vindt of niet.

17 maart 2014 door Henrik Bendix

In Wetenschap in Beeld 4/2014 besteden we aandacht aan de vele manieren waarop onze persoonlijke gegevens bemachtigd kunnen worden. Als je een account hebt op onze website, kun je het artikel via de knop hieronder downloaden.

Supermarkt weet wat je lekker vindt

Je wordt constant in de gaten gehouden. Via je mobiel die aanstaat, bij de foto die je op internet zet of tijdens het boeken van een vliegticket – voortdurend verstrek je bedoeld of onbedoeld informatie. Die informatie ligt bij wijze van spreken vaak op straat.

  • Als je een klantenkaart van een winkelketen hebt die bij de kassa gescand wordt, heeft de keten een volledig overzicht van al je aankopen. De keten weet welke artikelen je het vaakst koopt en kan zijn aanbiedingen op jou afstemmen.

Instagram weet waar je geweest bent

  • Als je een foto deelt op een site als Instagram kunnen er zogeheten metadata aan gekoppeld zijn, waaraan je kunt zien waar de foto werd gemaakt. En zo kan iedereen dus zien waar je geweest bent.

  • Als je tv zit te kijken, kijkt je tv misschien wel naar jou. Via de webcam die er eventueel op zit kunnen hackers volgen wat je op de bank aan het doen bent.

  • Als je een mail stuurt, kan die worden onderschept door een inlichtingendienst, zoals de Amerikaanse NSA. En als je Gmail van Google gebruikt, kunnen je mails 'gelezen' worden door een computer, zodat Google je advertenties kan laten zien die passen bij de woorden die je typt.

Staten registrerer netdating

  • Als je op een datingsite zit, kan het CIOT (het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie) meekijken. Dit bureau voert in Nederland de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens uit.

  • Als je in je auto rijdt, kan je kentekenplaat automatisch gefotografeerd worden door langskomende politieauto's. Met een nieuw systeem voor kentekenplaatherkenning kunnen de agenten meteen zien of je auto gestolen is of geregistreerd staat op naam van gezochte personen.

Lees meer: wat is er mogelijk?

Wees een Big Brother

Overal op internet word je in de gaten gehouden – maar daar kun je ook wat aan doen. In een poging om de omvang van bewaking aan de kaak te stellen heeft de Duitse politicus Malte Spitz van de Groenen zelf de gegevens van zijn telecommaatschappij bekendgemaakt. Spitz vroeg de gegevens op die het bedrijf over hem had, en maakte op grond daarvan een website waar je zijn doen en laten gedurende een half jaar kon volgen. Wanneer zijn mobiel maar even aanstond, wist je ook waar hij zich bevond – in Berlijn of op reis in het buitenland.

Volg het leven van Malte Spitz hier.

Instagram weet waar je bent

Amerikaanse onderzoekers van de University of California, Ber

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: