scifi teleport

Teleportatie

Met teleportatie hebben we geen vervoermiddelen meer nodig - mensen lossen op en de informatie over hun wederopbouw wordt razendsnel naar de plaats van bestemming gestuurd.

13 mei 2013 door Søren Bjørn-Hansen

Fictie:

In de transporter van Star Trek wordt het energiepatroon van mensen of voorwerpen gesplitst in atomen en verstuurd als data, waarna ze weer in elkaar worden gezet. Zo kan de bemanning pijlsnel naar een vreemde planeet worden gebeamd. In de film The Fly uit 1958 (remake 1986) probeert een wetenschapper zichzelf te teleporteren. Maar een vlieg glipt samen met hem de cabine in. Zo raakt de computer van slag en maakt hij van tweeën één - met gruwelijke gevolgen.

Feit :

Volgens berekeningen is er voor het versturen van één mens al een aardige breedbandverbinding nodig. In de vorm van data neemt een persoon ongeveer 900 miljoen gigabytes in beslag. Met een internetverbinding van 10 gigabit duurt het 23 jaar om een mail met een mens als bijlage te versturen. En zie hem dan maar weer in elkaar te zetten. In 2006 wisten wetenschappers van het Deense Niels Bohr-instituut wel een vorm van teleportatie tot stand te brengen met behulp van een lichtstraal.

Het oordeel van Wetenschap in Beeld: Vergezocht

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: