Science fiction bil

Sciencefiction wordt werkelijkheid

Laserwapens, het zwevende skateboard, androids, teleportatie ... Klassieke uitvindingen uit de wereld van de sciencefiction worden werkelijkheid. Wij geven sciencefiction een reality check.

1 juli 2015

Sciencefiction voorspelt de toekomst

In de loop der tijd hebben talrijke schrijvers en regisseurs van sciencefiction futuristische technologie bedacht die later werkelijkheid is geworden.

Jules Verne, een pionier in het genre van de sciencefiction, beschreef al in de 19e eeuw maanreizen, glazen wolkenkrabbers, hogesnelheidstreinen, rekenmachines en een wereldwijd communicatienetwerk.

H.G. Wells beschreef in zijn boek The Land Ironclads uit 1903 een rijdende oorlogsmachine, die de voorloper zou worden van de moderne tank.

En Ray Bradbury vertelde in de roman Fahrenheit 451 uit 1953 over een vrouw die kleine zeeschelpen in haar oren droeg waardoor een 'oceaan van geluid, van muziek en gepraat' kwam aanrollen. De 'schelpen' werden werkelijkheid in het jaar 2000, toen Apple koptelefoontjes voor in het oor uitbracht.

Fantasieën van Hollywood worden werkelijkheid

Met de grote sciencefictionfilms van Hollywood en de ontwikkelingen op het gebied van special effects kunnen filmmakers hun fantasie volledig de vrije loop laten en fantastische futuristische machines bedenken.

Vliegende auto's, laserwapens, robots, touchscreens en intelligent speelgoed worden in de film zo goed gebracht, dat je bijna zou denken dat ze echt zijn.

En soms is het ook zo dat een uitvinding al bestaat of hard op weg is om werkelijkheid te worden.

In de artikelen hieronder kun je meer lezen over de verhouding tussen de fantasie van sciencefiction en de werkelijkheid van de wetenschap ...

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: