Tilbage til fremtiden

'Back to the Future' is geschiedenis

In de cultfilm Back to the Future II lopen we in 2015 in intelligente kleding en gaan we op een vliegend skateboard naar ons werk. Maar de film deed ook een aantal juiste voorspellingen, en sommige zijn zelfs alweer geschiedenis.

18 juni 2015 door Lea Holtze

Welkom in de toekomst?

De wetenschapper Doc Brown en zijn vriend Marty McFly zoeven in hun oude DeLorean door de tijd en komen terecht tussen vliegende auto's en mensen in latex. Welkom in de toekomst: 21 oktober 2015.

In de sciencefictionfilm Back to the FutureII uit 1989 waren allerlei toekomstige uitvindingen te zien – al waren er op dat moment nog geen mobiele telefoons, internet of platte beeldschermen.

Toch zat de comedy er niet geheel naast wat betreft technologische voorspellingen.

De toekomst is nu

Toen de film in première ging, was het voor het publiek waarschijnlijk onvoorstelbaar dat de familie van McFly met vingerafdrukken betaalde en deuren opende. En dat computerspellen zonder handen bestuurd werden, dat er enorme flatscreens waren waarop je meerdere zenders tegelijk kon zien en dat je kon videobellen met vrienden en collega's, zoals we dat nu kennen van Skype en FaceTime.

Al deze technologieën zijn vandaag de dag in veel huizen te vinden.

Zo revolutioneerde Microsoft Kinect computerspellen toen een paar jaar geleden de Xbox 360 op de markt kwam, die voorzien is van een sensor waarmee je spellen met je lichaam kunt aansturen.

En de flatscreens worden almaar groter en zijn op steeds meer plaatsen te vinden. Er bestaan zelf buigbare exemplaren met OLED-technologie en een Ultra HD-beeldkwaliteit, waarbij elke lichtdiode één pixel verlicht en de tv de kijker bijna omsluit.

Back to the Future voorziet Big Brother-maatschappij

De film toont ook de keerzijde van de technologische medaille: Marty wordt door zijn baas in de gaten gehouden en vervolgens ontslagen.

Vandaag de dag hangen overal bewakingscamera's, ons doen en laten op internet wordt geregistreerd en sinds de uitvinding van de drone worden we ook vanuit de lucht bespied.

En je kunt je nergens meer verstoppen: Amerikaanse wetenschappers hebben een camera ontwikkeld die door middel van laser lichtimpulsen uitzendt en zo haarscherpe beelden om een hoekje kan maken.

Back to the Future lijkt de toekomst dus perfect te hebben voorspeld, maar niet in alle opzichten.

De technologie bestaat

Als je uit het raam kijkt, zie je niet bepaald een ingewikkeld, driedimensionaal verkeerssysteem met vliegende auto's.

Maar sinds 1990 werken Slowaakse onderzoekers aan een auto die in een vliegtuig verandert door zijn zes meter lange vleugels uit te klappen. Ze hopen het autovliegtuig in 2017 op de markt te brengen.

Video: vlieg mee met de Aeromobil 3.0

Ook het aantal zwevende skateboards in het huidige straatbeeld valt vies tegen.

Maar de zogeheten hoverboards bestaan wel degelijk, en onlangs vestigde de Canadese uitvinder Catalin Alexandru Duru een wereldrecord: hij vloog 275,9 meter met zijn plank met propellers.

Video: bekijk de recordvlucht

Ook het Amerikaanse bedrijf Arx Pax heeft een vliegend skateboard gebouwd, de Hendo, dat met magnetisme werkt. Door een combinatie van elektromagneten in het skateboard en een geleidende bodem zweeft het een paar centimeter boven de grond.

Video: het vliegende skateboard Hendo in actie

Wij lijken niet op Marty

In de film is het in de mode om twee stropdassen te dragen en de broek binnenstebuiten. Marty draagt schoenen die hun eigen veters strikken en een intelligente jas. Zoiets heb je vast niet in je klerenkast.

Drie jaar geleden bracht Nike echter een getrouwe kopie van de schoenen uit – maar zonder zelfstrikkende veters. De ontwerper Tinker Hatfield heeft echter beloofd dat die er in de loop van dit jaar komen.

Het bedrijf zou een systeem gepatenteerd hebben waarbij schoenen met batterijen hun eigen veters strikken en losmaken.

Intelligente kleding bestaat

Er bestaan eveneens verschillende soorten intelligente kleding. Er zijn jassen met een verwarmings- en ventilatiesysteem en gps, die je hartslag, lichaamstemperatuur en bewegingen registreren en alarm slaan als er iets niet in de haak is.

Voorlopig zijn dit echter gadgets die nog niet tot het brede publiek zijn doorgedrongen.

Dat kun je echter wel zeggen van plastische chirurgie, waar Doc in de film gebruik van maakt. Alleen verjongingsmaskers laten nog even op zich wachten.

Wel bestaan er technieken waarmee vetcellen worden vernietigd door bijvoorbeeld ultrageluid, zodat je wat kilootjes kwijt kunt raken zonder onder het mes te hoeven.

Lees veel meer over sciencefiction en wetenschap.

Retourtje toekomst

In de eerste Back to the Future-film uit 1985 reist hoofdpersoon Marty McFly terug naar 1955. Helaas wordt zijn toekomstige moeder verliefd op hem, en Marty moet zijn ouders bij elkaar zien te krijgen.

In Back to the Future II uit 1989 reist Marty McFly naar 2015 om te voorkomen dat zijn toekomstige zoon achter de tralies belandt.

Back to the Future III verscheen een jaar later. Hierin moest Marty McFly helemaal terug naar 1885 reizen om zijn vriend Doc te redden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: