zelfrijdende auto moet kiezen

Zelfrijdende auto's beslissen over leven en dood

In de nabije toekomst nemen zelfrijdende auto's de wegen over. Daardoor kan het aantal dodelijke verkeersongelukken afnemen tot bijna nul. Maar soms is een ongeluk onvermijdelijk, en dan moet de kunstmatige intelligentie een onmogelijk besluit nemen.

31 mei 2016 door Martin Bernth en Martin Mose Bentzen

Je leunt ontspannen achterover terwijl je door het drukke verkeer in de spits rijdt. Je hebt je handen achter je hoofd en niet aan het stuur, want je auto rijdt zelf.

Opeens steekt er vlak voor je op de weg een groep voetgangers over. Het is te laat om te stoppen.

De auto kan het stuur naar rechts gooien en frontaal tegen een muur botsen. Dat kost jou het leven, maar de voetgangers overleven.

Zelfrijdende auto's denken snel

Over een paar jaar rijden de eerste zelfrijdende auto's de weg op. En hoewel de intelligente auto's veel veiliger zijn dan menselijke chauffeurs, kunnen ongelukken niet altijd worden voorkomen.

Een menselijke bestuurder denkt te langzaam om de juiste beslissing te kunnen nemen. In een voorbeeld als hierboven zal het de bestuurder dan ook niet kwalijk genomen worden als hij een botsing niet kan vermijden.

Voor robots met sensoren en bliksemsnelle rekenkracht ligt dat echter anders. Daarom wordt er momenteel door de wetenschap gediscussieerd over dit soort dilemma's.

Aan de ene kant zal bijna niemand kiezen voor een zelfrijdende auto die zijn eigen passagier opoffert. Aan de andere kant kan het in moreel opzicht beter zijn om één persoon op te offeren in plaats van een hele groep.

Maar is dat redelijk als de voetgangers niet goed hebben opgelet en de gevaarlijke situatie dus zelf hebben veroorzaakt? En wat als er een onschuldige voorbijganger omkomt door het uitwijken?

Wat vind jij? Breng hieronder je stem uit.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: