BigDog

Terreinhond voor het zware werk

De meeste voertuigen laten het afweten als het steil heuvelop gaat door de modder of een dik pak sneeuw. Dieren doen dat te voet veel beter, en op basis van dat gegeven is de vierpotige robot BigDog ontwikkeld.

19 december 2012

Gierend probeert de gokartmotor van één cilinder om BigDog overeind te houden en te laten lopen. De 15 pk drijven het hydraulisch systeem aan, waarmee de robothond vrijuit door het landschap kan bewegen. BigDog moet het Amerikaanse leger helpen. Een sluipschutter wordt het niet, want de robot maakt een hels kabaal, maar hij kan wel benodigdheden over hobbelig terrein sjouwen. 50 sensoren die gekoppeld zijn aan een computer houden BigDog overeind – zelfs op het ijs of als hij een schop krijgt, zoals te zien is op

BigDog is al een paar jaar oud, en de ontwikkelaars van Boston Dynamics zijn hard bezig met een opvolger. De robot LS3 lijkt echter meer op een stampvoetende neushoorn dan op een hond. Maar hij maakt minder lawaai dan BigDog, en hij heeft een systeem waarmee hij zelf de weg vindt. Bovendien is LS3 voorzien van een systeem waarmee hij zelf kan opstaan als hij is gevallen.

De video van BigDog trok destijds veel bekijks op YouTube. En hij leverde de inspiratie voor een parodie op alles wat hij kan, zoals oneffen terrein bedwingen en zijn evenwicht bewaren – maar ook vrouwen lastigvallen in het park.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: