Cyborg OL TOP TEASER

Sporters strijden op Olympische Spelen voor cyborgs

De eerste internationale wedstrijd voor mensen die hulp krijgen van robottechnologie – cyborgs – start op zaterdag 8 oktober in Zürich. De Bionische Spelen omvatten een hindernisbaan voor mensen met een exoskelet en gedachtegestuurde computergames.

5 oktober 2016 door Signe Sørensen en Mikkel Skovbo

Op 8 oktober gaat het los.

Robotledematen en mechanische skeletten helpen de deelnemers hindernissen te nemen, parcoursen af te leggen en ingewikkelde toeren uit te halen met wasknijpers.

De CYBATHLON – de eerste internationale sportwedstrijd voor mensen met een ernstige lichamelijke beperking – kent onderdelen als traplopen, was ophangen en fietsen.

Dat klinkt misschien simpel, maar niet als het moet gebeuren met behulp van de nieuwste robottechnologie op het betreffende gebied.

Verlamde mensen gebruiken gedachtekracht

Het evenement kan het grote potentieel laten zien van de combinatie van ernstig lichamelijk gehandicapte mensen en robottechnologie.

De 74 deelnemers uit 25 landen hebben gemeen dat ze een of meer ledematen niet kunnen bewegen. Ze krijgen daarom hulp van een robot en worden zodoende cyborgs of bionische mensen.

_Geheel of gedeeltelijk verlamde deelnemers spelen een computergame tegen elkaar op de 'Bionische Spelen' in Zwitserland. De personages in het spel worden rechtstreeks vanuit de hersenen aangestuurd.

Een moderne cyborg kan bijvoorbeeld een man zijn bij wie een been tot boven de knie is geamputeerd. Een robotprothese zorgt ervoor dat hij zijn knie weer kan buigen met denkkracht en zo gewoon kan lopen.

Andere deelnemers zijn aan beide benen verlamd, maar lopen weer dankzij een exoskelet dat rond hun benen zit.

CYBATHLON

Het woord is een samentrekking van:

  • 'Cyborg': mens die deels machine is.
  • Athlon: het Griekse woord voor wedstrijd.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: