Robotarm griber lynhurtigt

Robotarm reageert 50 keer zo snel als een mens

In 5 milliseconden weet een nieuwe robotarm een voorwerp dat naar hem gegooid wordt, uit de lucht te grijpen. Hier zie je de robotarm in actie, en we geven nog twee voorbeelden van ultrasnelle robots.

10 maart 2015 door Malene Breusch Hansen

Robotarm heeft zichzelf geleerd te vangen

Als je met je ogen knippert, is het moment misschien alweer voorbij dat je de robotarm Lausanne in actie kunt zien.

De Lausanne is ontwikkeld door de gelijknamige Zwitserse universiteit. De arm heeft een supersnelle grijpreflex en vangt voorwerpen 50 keer zo snel op als jij – in maar 5 milliseconden.

De software die de arm aanstuurt, heeft de robot niet geleerd hoe hij zo goed mogelijk reageert. Dat hij zo snel kan vangen, is puur en alleen aan hemzelf te danken – de robot heeft zichzelf leren vangen door het steeds maar weer opnieuw te proberen.

Tafeltennisser tegen de robotarm

De universiteit van Lausanne is niet de enige plek waar een razendsnelle robotarm is ontwikkeld. De robot KUKA van KUKA Robotics heeft de Duitse tafeltennisser Timo Boll uitgedaagd voor een duel. Bekijk hieronder hoe het potje eindigde:

De video is gemaakt als reclamefilmpje voor KUKA Robotics, en veel van de slagen waren nauwkeurig ingeprogrammeerd en geoefend. Dus al is KUKA snel genoeg om op een pingpongballetje te kunnen reageren, er was niet echt sprake van een normale wedstrijd.

Robotarm pakt het record

De snelle robots zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze zijn ook heel goed in te zetten, bijvoorbeeld als ultrasnelle lopendebandmedewerker in een fabriek.

Hier kun je zien hoe snel de robotarm van het bedrijf FANUC kleine batterijtjes oppakt en in doosjes doet:

Robotarm als pakezel in de ruimte

Het Europese ruimteagentschap ESA stuurt in 2015 een gigantische robotarm naar het internationale ruimtestation ISS om astronauten te helpen, onder meer met het dragen van bepakking. Lees over de gigantische robotarm en nog veel meer in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: