Veebot blood samples robot

Robot neemt zelfstandig bloedtest af

Een nieuwe robot is straks beter in het lokaliseren van bloedvaten en het aanbrengen van een infuus dan mensen.

24 februari 2014

Als je geen zin meer hebt in blauwe plekken op je arm na een bloedprik, is er goed nieuws. Het Amerikaanse bedrijf Veebot heeft een robot ontwikkeld die binnenkort beter dan een mens bloedvaten lokaliseert, bloed prikt en infusen aanbrengt.

Indfrarood licht en ultrageluid

De patiënt steekt zijn arm door een gat. Een opblaasbare band blokkeert de doorstroom van het bloed, waardoor de bloedvaten gemakkelijker te vinden zijn. Dan schijnt de robot met infrarood licht op de arm om de aderen zichtbaar te maken. De interne camera zoekt een bloedvat door wat hij ziet te vergelijken met bekende beelden van de anatomie van de aderen. Tegelijk controleert de robot met ultrageluid of de ader groot genoeg is. Dan pas gaat de naald erin.

Robot wordt beter dan verpleegkundige

Op dit moment lokaliseert de robot in 83 procent van de gevallen het beste bloedvat, net zo vaak als een menselijke verpleegkundige. Het percentage moet echter stijgen tot 90 procent voordat de robot voor klinische proeven wordt ingezet. Want pas hij beter is dan een mens, kan de robot een succes worden, aldus de oprichter van Veebot Richard Harris. Anders zal niemand de voorkeur geven aan een machine.

Een infraroodcameria spoort een geschikt bloedvat op voordat de robot de patiënt prikt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: