Boston Dynamics Spot

Geruisloze hond is onhoudbaar

Het uitvindersbedrijf van Google, Boston Dynamics, heeft zichzelf overtroffen met een nieuwe dierenrobot: een elektrische hond die zijn weg vindt met behulp van laserstralen en altijd overeind blijft, ook als hij een trap krijgt.

16 februari 2015 door Carsten Nymann

Reddingsvoertuigen, auto's en vorkheftrucs schieten hopeloos te kort als ze dwars door een dicht bos moeten ploegen, de ruïnes van een gebouw moeten slechten of een trap op of af moeten.

De robots van de toekomst nemen dit soort hindernissen echter als een dier – in elk geval als het ligt aan Boston Dynamics, een bedrijf dat in 2013 door Google werd overgenomen en dat de robothond Spot heeft ontwikkeld.

Google-robot loopt op lasertechnologie

Spot wordt aangedreven door een elektromotor en een stel batterijen. Hij heeft vier poten en navigeert met behulp van lidartechnologie, dat je kunt zien als een radar die laserlicht gebruikt in plaats van radiogolven.

Op die manier kan Google's elektrohond vrijwel geruisloos door het bos, hellinkje op en zelfs een trap op en af. En dat in een indrukwekkend tempo.

VIDEO: Google-hond blijft overeind als hij een trap krijgt:

Voormalige Google-honden waren zwaar en lawaaiig

Google en Boston Dynamics, die ook samenwerken met het Amerikaanse leger via het technologiebedrijf DARPA, hebben al eerder robothonden gemaakt.

Maar waar bijvoorbeeld de versie van 2005, Big Dog, 109 kilo woog en werd aangedreven door een huilende verbrandingsmotor van 1 cilinder, is Spot stiller, handiger en veel sneller.

Google wil niets kwijt over bedoeling van Spot

Big Dog was bedoeld als pakezel voor het Amerikaanse leger en kon 154 kilo meeslepen, maar welke taken Spot kan vervullen, daar zwijgen Google en Boston Dynamics in alle talen over.

Maar volgens kenners zou Spot het met zijn specifieke eigenschappen uitstekend doen als bommenhond, politiehond, reddingshond of blindengeleidehond.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: