Gekko robot

Gekkorobot klimt tegen glas op

Onderzoekers kopieerden het principe van de klevende gekkovoeten.

18 januari 2011

Ingenieurs van de Stanford University in de VS hebben een vierpotige robot gemaakt die tegen een raam op kan lopen. Hij heet Stickybot, omdat hij zich aan gladde oppervlakken kan hechten.

De onderzoekers bestudeerden eerst de voeten van gekko’s, die de unieke eigenschap hebben dat ze gladde oppervlakken kunnen beklimmen. De voeten zijn bedekt met talloze kleine, haarachtige uitlopertjes waarvan het uiteinde gerafeld is, zodat ze de moleculen van een glad oppervlak kunnen vastgrijpen. Op die manier blijft de gekko kleven zonder hulp van zuignappen of lijm.

gekko robot foot

Vervolgens ontwikkelden de ingenieurs een rubberen materiaal met hetzelfde soort oppervlak als van gekkovoeten. Dit materiaal werd bevestigd aan de voeten van de robot, die uit wel 19 minuscule motortjes bestaat, en die motortjes zijn zo op elkaar afgestemd dat ze samen als een gekko bewegen. En de robot bleek ook gladde oppervlakken te kunnen beklimmen.

De onderzoekers denken dat ze het materiaal zodanig kunnen doorontwikkelen dat ook mensen straks de mogelijkheid krijgen om op gladde, verticale oppervlakken te lopen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: