Global opvarmning fly

Zwavel en stoom koelen de aarde

De opwarming van de aarde is te stuiten, maar drastische maatregelen kunnen bijwerkingen hebben. Een Amerikaan gooide vast 100 ton ijzersulfaat in zee.

3 augustus 2015

Probleem: de aarde warmt op

Het gehalte kooldioxide in de atmosfeer is sinds de industriële revolutie gestegen met zo’n 125 ppm. Met nog eens 50 ppm belanden we in de rode zone, waar de warmte planten en dieren bedreigt. CO2 is een broeikasgas dat de warmte van de zon vasthoudt, waardoor de temperatuur in de atmosfeer stijgt. Zo warmt de aarde op.

Oplossing: roep de opwarming van de aarde een halt toe met kunstmatige wolken

Broeikasgassen houden de warmte van de zon vast als een theemuts, waardoor de temperatuur in de atmosfeer oploopt.

Daarom willen onderzoekers het zonlicht terug de ruimte in sturen, bijvoorbeeld door wolken te maken van verstoven zeewater of zwavelzuur. De deeltjes reflecteren het licht, en zwavelzuur heeft hetzelfde koelende effect als een vulkaanuitbarsting – toen de vulkaan Tambora in 1815 uitbarstte, werd het 0,7 °C kouder op aarde.

Broeikasgassen worden in zee gebonden

Andere technieken moeten de broeikasgassen in zee binden, zodat ze niet meer in de atmosfeer rondwaren. Dat kan gebeuren door voedingsstoffen in zee te gooien en zo de algengroei te stimuleren. In zee zit niet veel ijzer, en als dat toegevoegd wordt, gaan algen groeien.

In het najaar van 2012 was de Amerikaanse zakenman Russ George in het nieuws toen hij de methode op eigen houtje testte en bij Canada 100 ton ijzersulfaat in zee gooide. Dat gaf een hoop commotie, maar wat bleek? Toen NASA de satellietbeelden goed bestudeerde zag het dat door al dat ijzer de algenpopulatie er met sprongen op vooruit was gegaan.

3 mogelijke oplossingen voor de opwarming van de aarde

Oplossing 1: Vliegtuigen spuiten ‘verkoelend’ zwavel op 20 km hoogte. Zwavel in de stratosfeer reflecteert zonlicht en koelt de aarde af. Foto: Shutterstock

Oplossing 2: Pramen maken wolken door zeewater te verstuiven. Zeewater wordt in de atmosfeer verstoven en vormt wolken, die het zonlicht weerkaatsen. Foto: Flettner/University of Edinburgh

Oplossing 3: IJzersulfaat bindt broeikasgassen in zee. Als algen groeien van al het ijzersulfaat, gebruiken ze CO2 uit de lucht. Maar niemand weet hoe de algengroei andere ecosystemen beïnvloedt. Foto: Thor Swift /The New York Times/Scanpix

9 problemen die nú opgelost moeten worden

De mens kampt met een aantal grote uitdagingen, en als we nu niets doen, gaat onze aarde eraan. Gelukkig biedt de techniek een helpende hand.

Lees het grote thema in Wetenschap in Beeld 9/2015:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: