Sea Orbiter

SeaOrbiter: zeeonderzoekers krijgen een hightech vuurtoren

De Franse architect Jacques Rougerie ontwierp een futuristisch onderzoeksvaartuig, dat vanaf 2014 op zee gaat patrouilleren.

6 februari 2013

In Jules Vernes roman Twintigduizend mijlen onder zee reist de hoofdpersoon, kapitein Nemo, de oceanen af in de speciaal ontworpen onderzeeër Nautilus, terwijl hij exotische landschappen onder water verkent.

Nu wordt dit – bijna – werkelijkheid. De Franse architect Jacques Rougerie heeft de fondsen weten te werven waarmee hij zijn eigen 'Nautilus' kan bouwen, het onderzoeksvaartuig SeaOrbiter, dat volgens plan in 2014 te water wordt gelaten.

De SeaOrbiter heeft plek voor een bemanning van 18 personen, voorziet deels in zijn eigen energie en is geschikt voor meerjarige expedities. Het vaartuig, dat 27 meter boven zeeniveau uitsteekt en 31 meter eronder, wordt bestuurd met allerlei hightech snufjes – waaronder een communicatiecentrum, dat de onderzoekers in staat stelt om hun bevindingen doorlopend te delen. In eerste instantie is het de bedoeling dat de SeaOrbiter de Golfstroom gaat volgen en de invloed van klimaatveranderingen gaat monitoren.

In Wetenschap in Beeld 3/2013 vertellen we meer over de SeaOrbiter en allerlei andere technologieprojecten die gericht zijn op een leven op en in het water.

Bekijk de video over het onderzoeksvaartuig SeaOrbiter:

Klik på download-knappen nedenunder og læs hele artiklen.

SeaOrbiter

  • 58 m van kiel tot top

  • 13 dekken, waarvan zes onder het wateroppervlak

  • 18 bemanningsleden

  • 350 m2 zonnepanelen

  • 1 windmolen

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: