superman science

Onderzoekers leren van Superman

Bovennatuurlijke vermogens, zoals telezicht en superkrachten, worden in het laboratorium nagebootst.

4 december 2013 door Antje Gerd Poulsen

Toen Superman 75 jaar geleden op de strippagina van de krant verscheen, trok hij de aandacht met zijn arsenaal superkrachten, en hij was de inspiratiebron voor alle grote striphelden van later datum.

Maar ook wetenschappers laten zich door Superman inspireren. In een poging om zieke en gehandicapte mensen te helpen of artsen, ingenieurs en soldaten nog beter te laten presteren, verdiept de wetenschap zich in de fantastische vermogens van Superman en co.

Neem nu Supermans telezicht. Vandaag de dag hebben soldaten en piloten van reddingshelikopters een helm waarmee ze in het donker kunnen kijken, en andere optische hulpmiddelen worden steeds verfijnder.

Contactlenzen met zoomfunctie

Zo is er een contactlens in de maak die in kan zoomen. Je kunt er normaal mee kijken, maar het beeld ook 2,8 keer vergroten als dat nodig is.

Rond het midden van de lens zit een 8 mm kleine krans van aluminiumspiegeltjes met een bepaald patroon. De spiegels kaatsen de lichtstralen heen en weer zoals een verrekijker dat doet, totdat ze 2,8 keer vergroot in het oog vallen.

Het patroon in de spiegels corrigeert vervormingen, zodat het beeld dat je ziet, scherp is.

Lenzen en een bril

De lenzen, die ruim een millimeter dik zijn, werken nu alleen in combinatie met een omgebouwde 3D-bril met polarisatiefilter. Die bril maakt het mogelijk om te wisselen tussen normaal zicht en telezicht.

Volgens het internationale onderzoeksteam dat de lens ontwikkeld heeft, is hij echter zonder bril te gebruiken als hij eenmaal uitontwikkeld is.

De lens is bedoeld voor ouderen met verkalking in het oog. Meestal is het midden van het oog aangetast, terwijl de buitenste rand nog intact kan zijn.

Belangstelling van het leger

De lens is nog niet klaar, maar heeft al de nodige aandacht weten te trekken – onder meer van het leger, dat meent dat militairen telezicht goed kunnen gebruiken.

Lees meer

In aflevering 2/2014 van Wetenschap in Beeld wordt de technologie tot in detail uitgelegd. Je leest ook wat de wetenschap nog meer kan leren van striphelden: van superkracht tot spinnenzintuigen.

Als je een account hebt op onze website, kun je het artikel gratis lezen.

Wist je dat?

Superman kan niet tegen kryptoniet, een mineraal van zijn thuisplaneet. In 2003 probeerde een wetenschapper van de Britse University of Leicester kryptoniet te maken uit kryptondifluoride – een groen, glanzend kristal, dat radioactief is, heftig met andere stoffen reageert en vlees kan verschroeien.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: