nb_u05 polonium

Element van Marie Curie gebruikt bij politieke gifmoord

Het radioactieve element polonium, dat Marie Curie in 1898 ontdekte, vormt de spil van een geruchtmakende Britse rechtszaak tegen Russische sluipmoordenaars. President Vladimir Poetin zou wel eens rechtstreeks bij de zaak betrokken kunnen zijn.

21 januari 2016 door Carsten Nymann / Jakob Priess

Een vanaf het begin al zeer controversiële rechtszaak tegen twee agenten van de FSB (de Russische inlichtingendienst, de vroegere KGB) bij het Britse Hooggerechtshof in Londen nam donderdag een dramatische wending.

De aanklager presenteerde een rapport waaruit zou blijken dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk opdracht gaf voor de gifmoord op een voormalige KGB-agent in 2006.

Volgens het rapport had Poetin de macht en het motief – een persoonlijke vete – om het bevel te geven de Russische informant en ex-spion Aleksandr Litvinenko te doden.

Het rapport stelt dat een moordaanslag door de Russische inlichtingendienst (waar Poetin zelf ooit hoofd van was) alleen mogelijk is met de persoonlijke instemming van de president.

Curie-gif deed ex-spion de das om

Het proces, waarbij het autoritaire Russische staatshoofd nu betrokken dreigt te raken, begon in januari vorig jaar in Londen.

Twee voormalige FSB-agenten, Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen, staan terecht voor de moord op Litvinenko met polonium-210.

Polonium is een uiterst giftig element, dat in 1898 ontdekt werd door de tweevoudig Nobelprijswinnaar Marie Curie en haar man Pierre.

Gif zat in thee

De meest voorkomende isotoop van polonium, 210Po, zendt alfastraling uit, die niet door de huid dringt maar zeer giftig is als hij op een andere manier in het lichaam belandt.

Volgens de aanklager en het zojuist vrijgegeven rapport werd Aleksandr Litvinenko vergiftigd doordat er tijdens een bespreking in een Londens hotel in 2006 polonium-210 in zijn thee is gedaan.

Litvinenko stierf twee weken later aan de gevolgen van straling, en het rapport van donderdag stelt dat dit een rechtstreeks gevolg was van vergiftiging door de twee FSB-agenten, die in opdracht van Poetin lijken te hebben gehandeld.

Gif leidt tot orgaanfalen

Als de radioactieve stof het lichaam binnendringt, bestookt hij de milt, nieren en lever met stralingsgolven.

De eerste verschijnselen van een poloniumvergiftiging zijn braken, haaruitval en koorts. Uiteindelijk falen de lever, de milt en het hart.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: