3D scanner

Nieuwe scanner neemt 3D-foto’s van gebit

Een nieuwe 3D-techniek kan het tandartsen makkelijker maken als ze protheses voor patiënten moeten maken.

4 mei 2010

Een nieuwe 3D-techniek zal het proces van een precies passend kunstgebit straks veel gemakkelijker en sneller maken. Dat zeggen onderzoekers van het Duitse Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik in de stad Jena.

Als je nu een prothese nodig hebt, heb je ook geduld nodig. Je moet eerst in een substantie happen; dan worden er van je gebit een gips- en een wasmodel gemaakt. Dit laatste model moet je weer passen. Met de nieuwe 3D-techniek gaat alles echter veel sneller. Een optische scanner ‘kijkt’ in je mond en met een zeer hoge fotosnelheid – één foto in 200 milliseconden – worden alle tanden en kiezen vanuit alle hoeken op de foto gezet, zodat het oppervlak en de stand nauwkeurig worden vastgelegd.

In korte tijd is het oppervlakteprofiel van elk gebitselement geregistreerd, en daarna kan de tandarts met behulp van een speciaal computerprogramma een gedetailleerd 3D-beeld van de tand of kies en het gebied daaromheen bekijken. De informatie wordt daarna overgebracht naar de machine die de prothese maakt.

Het nadeel van de 3D-techniek is alleen dat de patiënt volkomen stil moet blijven zitten, anders wordt de foto onnauwkeurig. Uit de eerste tests blijkt echter dat het in de praktijk wel meevalt, want door de hoge beeldsnelheid van de scanner is er weinig kans op onscherpe beelden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: