Nanobuis meet scherpte chilisaus

1 september 2009

Met een buisje van nanobolletjes van koolstof is nu te bepalen hoe scherp een chilisaus is, zonder dat je daarbij je tong hoeft te branden. De heetheid van chilisaus wordt op de Scovilleschaal aangegeven. Voorheen proefden deskundigen de saus zelf. Maar met de nieuwe techniek, AMV, ontwikkeld aan de universiteit van Oxford, worden capsaïciden, de chemische verbindingen die de chili heet maken, door een nanobuis geabsorbeerd. Door het speciale oppervlak neemt de buis veel stof op, waardoor de meting nauwkeurig is. Een meter registreert de elektrische stroompjes die ontstaan als de capsaïciden reageren en zet vervolgens het meetresultaat om in Scoville-eenheden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: