Holoflex

Smartphone van de toekomst is flexibel en heeft 3D-beeld

Canadese onderzoekers hebben een prototype van een smartphone gemaakt, dat de weg baant voor de volgende generatie mobiele telefoons.

10 mei 2016 door Babak Arvanaghi

Het scherm krast niet, hij maakt geen rare bult in je broekzak en het display laat beelden in 3D zien – zonder dat je een 3D-bril nodig hebt.

Canadese onderzoekers hebben een flexibele, holografische smartphone ontwikkeld met de naam Holoflex. Volgens de ontwikkelaars is het de eerste telefoon in zijn soort.

Vissenoog zorgt voor 3D

De telefoon is gemaakt van flexibele kunststof en heeft een flinterdun OLED-scherm. Daardoor kan de telefoon buigen waar een andere smartphone zou breken.

In de basis is het scherm een gewoon touchscreen met een resolutie van 2910 x 1080 pixels (Full HD). Het scherm is echter bekleed met een flinterdunne folie, die bestaat uit 16.000 fisheye-lenzen.

Dankzij die vele, kleine lensjes lijkt het alsof het beeld uit het scherm omhoog komt. Ze maken het ook mogelijk om het beeld vanuit verschillende hoeken te zien.

Bestuur de telefoon door hem te buigen

Het 3D-scherm heeft echter wel een prijs. De fisheye-lenzen verlagen de resolutie aanzienlijk. In plaats van de Full HD-ervaring moet je genoegen nemen met 160 x 104 pixels.

Ondanks het korrelige beeld zijn de objecten op de telefoon duidelijk te zien. En naarmate de schermresoluties stijgen, zal het hologramscherm ook beter worden.

Als kers op de taart kan de Holoflex ook worden bestuurd door de telefoon te buigen. Bij het spel Angry Birds bijvoorbeeld, waar je de katapult spant door de telefoon te buigen en hem loslaat door de telefoon weer recht te maken.

Bekijk in de video boven het artikel hoe de telefoon werkt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: