Fabric antenna

Gsm-antenne van textiel op jassen

De nieuwe, platte antenne kan op de kleding van brandweermannen en reddingswerkers worden genaaid, zodat ze vindbaar zijn.

21 juli 2010

Normaal steekt een antenne in de lucht om signalen op te vangen en uit te zenden. Maar het Finse bedrijf Patria Oyj komt samen met de universiteit in Oulu, Finland, met een heel nieuw antennetype, dat geweven en daardoor plat is. De antenne kan op kleding worden genaaid en lijkt op een gewoon stukje stof, maar deze is bedekt met een dun beschermingslaagje.

Flexibiliteit stond centraal bij de keuze van het materiaal, want een antenne op een jas moet kunnen buigen zonder verlies van zendkwaliteit. Eind 2009 kreeg de stoffen antenne zijn vuurdoop toen hij werd gebruikt bij een telefoongesprek van de ontwikkelaar in Finland naar de ESA in Nederland.

De antenne, die radio- en gsm-signalen uitzendt, kan op de kleding van bijvoorbeeld de brandweer, reddingswerkers of soldaten worden bevestigd, bij wie het van levensbelang kan zijn dat hun positie bekend is. Ook voor skiërs kan de antenne handig zijn. Nu worden plompere en ‘harde’ antennes gebruikt om mensen te kunnen vinden na bijvoorbeeld een lawine.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: