Google Voice Search

Fout: Een klein toetsenbord is onhandig

15 november 2011

Intelligente software begrijpt wat je zegt

Het is niet makkelijk typen op een mobiele telefoon. De toetsen zijn piepklein, en het duurt lang om een e-mail of tekstbericht letter voor letter op te stellen of naar bepaalde woorden of zinnen te zoeken.

Het zou veel sneller en gemakkelijker zijn om gewoon tegen je toestel te spreken in plaats van het kleine virtuele toetsenbord dat de meeste smartphones hebben, te gebruiken. De technologie achter spraakherkenning ontwikkelt zich razendsnel.

Het is nu al mogelijk om Google Voice Search te gebruiken, dat 25 verschillende talen ondersteunt, om met je smartphone op het internet te zoeken. Je spreekt de zoektermen eenvoudigweg in, en Google geeft je de resultaten op je scherm.

Mobiel moeten beter omgaan met gesproken taal

Dit werkt al vrij aardig, maar er is nog ruimte voor verbetering. Allereerst moeten de mobieltjes gesproken taal beter leren verstaan, dan kun je hele zinnen gebruiken, zoals je ook tegen een mens zou praten, maar zo ver is de wetenschap nu nog niet.

De technologie van beeldanalyse wordt ook steeds beter, zodat de computer kan zien wat er op foto’s staat die je met de camera van je mobieltje neemt. Zo kun je informatie krijgen over dingen in de buurt zonder iets in te hoeven toetsen.

Ook op dit gebied loopt Google weer voorop met de toepassing Goggles, die bijvoorbeeld een afbeelding van een gebouw herkent en er vervolgens op kan zoeken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: