Mobile Apps

9 gratis apps die je gewoon MOET hebben

Wetenschap in Beeld geeft een overzicht van de beste gratis mobiele apps van dit moment, van de veiligste communicatie-app tot het leukste spelletje.

19 december 2016 door Babak Arvanaghi en Jakob Priess

Je hebt net een iPhone of Android-tablet van de kerstman gekregen, en nu ben je op zoek naar apps om op je nieuwe beste vriend te zetten.

Of je oude Samsung of iPad is hard toe aan een update met het beste wat er op dit moment te krijgen is.

Dit zijn de beste apps van dit moment:

#9. Microsoft Solitaire Collection

Platform: Android + iOS

Type: Spel

Niet echt nieuw, want iedereen die in je jaren 1990 of 2000 een pc had, zal deze app direct herkennen.

Maar Microsoft heeft de oude, vertrouwde solitaire-spellen van Windows uit de archiefdozen gehaald en aangepast voor touchscreens.

En dus kun je jezelf weer urenlang vermaken met koningen, dames, boeren enzovoort ... helemaal in je eentje! De app bevat vijf verschillende varianten van Solitaire – Klondike, FreeCell, Spider, TriPeaks en Pyramid.

Helaas ontbreekt de populaire Mijnenveger.

#8. Reddit: The Official App

Platform: Android + iOS

Type: Vermaak

De website Reddit wordt ook wel de 'voorpagina van het internet' genoemd. Hier vind je alles, van leuke GIF-bestanden en live-interviews met bekende sterren tot recepten voor een heerlijke chili con carne en het laatste nieuws over de wetenschap.

Toch is de website voor veel mensen behoorlijk onoverzichtelijk. Daarom werd er eerder dit jaar een officiële app gelanceerd die de navigatie een stuk eenvoudiger maakt.

Je kunt nog steeds zoeken zoals je gewend bent op internet, maar de subcategorieën zijn veel overzichtelijker geworden.

Quizima

Platform: Android + iOS

Categorie: Entertainment

Geef je vrienden het nakijken in een nieuw, dynamisch spel van Wetenschap in Beeld: Quizima. Het spel is de opvolger van het zwaar verslavende QuizBattle.

Je krijgt dezelfde vragen als je tegenstander, en jullie kiezen om beurten een categorie. Denk goed na over wat je kiest, want hoe meer vragen je goed beantwoordt, hoe meer kans je hebt om de foto te raden die zich achter de vakjes bevindt. En daar zijn extra punten mee te verdienen.

Probeer het nu.

#7. Yallo

Yallo

Platform: Android + iOS

Type: Recorder

Je telefoon biedt allerlei functionaliteit, maar de mogelijkheid om een telefoongesprek op te nemen ontbreekt gek genoeg. Met Yallo heb je daar geen last meer van.

De opnamen van je uitgaande en inkomende gesprekken worden versleuteld in de cloud opgeslagen en nemen dus geen ruimte in op je telefoon. Daar is over nagedacht! Je kunt de gesprekken uploaden naar Dropbox of Google Drive, of downloaden naar je pc of Mac.

Even voor de zekerheid: gesprekken opnemen is niet verboden, zolang je er zelf aan deelneemt.

#6. Signal Private Messenger

Platform: Android + iOS

Type: Communicatie

Als je zeker wilt zijn dat niemand stiekem je sms'jes kan lezen, moet je Signal gebruiken.

Deze instant messenger werkt via een beveiligde, gecodeerde verbinding, zodat jij en je vrienden je geen zorgen hoeven te maken dat jullie misschien in de gaten wordt gehouden.

De app verifieert je identiteit via je telefoonnummer en je kunt communiceren met iedereen in je contactenlijst. Maar in tegenstelling tot gewone sms-berichten is Signal helemaal gratis.

Je moet er alleen voor zorgen dat jij en degene met wie je schrijft Signal hebben geïnstalleerd.

#5. Boomerang

Platform: Android + iOS

Type: Animatie

Boomerang lijkt op het eerste oog op een heel gewone camera-app. Maar als je op de knop drukt, maakt hij geen foto.

Hij maakt een hele serie foto's die hij samenvoegt tot een korte animatie, een beetje hetzelfde als een GIF, die hij eerst vooruit en daarna achterstevoren afspeelt in een loop.

De app biedt je bovendien de mogelijkheid om het minifilmpje te delen op verschillende platformen of in te stellen als profielfoto op Facebook.

Mensen die Instagram kennen, hebben deze app waarschijnlijk al gezien – hij is namelijk speciaal ontwikkeld voor dit sociale medium.

#4. Prisma

Platform: Android + iOS

Type: Beeldbewerking

Als je foto's wel wat extra pit kunnen gebruiken, kijk dan eens naar Prisma. Met deze app kun je al je foto's bewerken en omtoveren tot echte kunstwerken.

Je kunt kiezen uit mozaïeken of Matrix-achtige codes.

Op zich zijn dit soort filters natuurlijk niet nieuw, maar met Prisma kun je bijvoorbeeld ook filmpjes een Edvard Munch-ontwerp geven.

#3. Star Wars Galaxy of Heroes

Platform: Android + iOS

Type: Spel

Als je Star Wars ook maar een beetje leuk vindt, moet je dit spel absoluut eens proberen.

In deze battlegame vecht je om beurten en verzamel je Star Wars-personages om zo met jouw team de vijand te verslaan.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Boba Fett, Darth Vader of Poe Dameron en Qui-Gon Jinn. Of voor een paar schattige Ewoks, mocht je dat willen.

De gevechten spelen zich af op bekende plekken uit de film, zoals de kroeg in Mos Eisley, en worden begeleid door muziek uit de films.

En als een gevecht op de grond niet genoeg is, kun je altijd de ruimte nog in. Je kunt bijvoorbeeld de X-wing van Wedge Antilles meenemen, of de Jedi Starfighter van Ahsoka Tano.

LET OP: Star Wars Galaxy of Heroes is extreem verslavend

#2. Facerig

Platform: Android + iOS

Type: Vermaak

Heb je altijd al willen weten hoe je selfies eruit zouden zien als je een rode panda was? Of als je een hamburger in plaats van een gezicht had?

Facerig herkent automatisch je ogen, neus, mond en silhouet en laat je eruitzien als een mangameisje, een huiskat of de rode panda of hamburger van hierboven.

En je nieuwe avatar doet precies wat jij doet. Hij schudt zijn hoofd, trekt zijn wenkbrauwen op en opent zijn mond als jij dat ook doet. En je kunt 'jezelf' filmen en de video delen via de app.

#1. Duolingo

Duolingo App

Platform: Android + iOS

Type: Learning

Leer een nieuwe taal in slechts 20 minuten per dag.

Duolingo is niet echt nieuw meer, maar het blijft een revolutionaire, leuke en enorm effectieve app.

Het is de ultieme manier om heel snel en effectief een nieuwe taal te leren, inclusief spellen, spreken, lezen en verstaan, in slechts 20 minuten per dag.

De app bestaat uit heel toegankelijke, kleinere modules die je kunt volgen terwijl je het avondeten klaarmaakt, op de wc zit (ja ja, geef het maar toe ...) of zit te wachten tot de film begint. En zo heb je altijd de mogelijkheid om je Franse werkwoordvervoegingen te oefenen, de Spaanse meervoudsvormen onder de knie te krijgen of je uitspraak van het Portugees te verbeteren.

Deze app is goed bedacht, leuk, mooi uitgevoerd en geeft direct resultaat!

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: