Kunststof teaser 2/2015

Kunststof repareert kogelgaten

Twee vloeistoffen in een nieuwe kunststof zorgen ervoor dat er geen gaten meer ontstaan door bijvoorbeeld kogels of steenslag. De vinding is toepasbaar in autoruiten, satellieten en prothesen. Hier zie je hoe de kunststof zelf een kogelgat repareert.

8 januari 2015

Kunststof repareert zelf gaten van steenslag

Je rijdt met volle vaart op de snelweg als er ineens een wolk van steentjes op je afkomt van de wielen van de vrachtwagen vóór je. En voor je het weet zit je met een enorme ster in de voorruit.

Maar je maakt je niet druk over de vervanging van de ruit, want die is gemaakt van een sterke, doorzichtige kunststof, die zelf nieuwe kunststof aanmaakt om gaten en scheuren binnen een paar minuten te vullen. Dus na een koffiepauze bij een tankstation rijd je weer weg met een gave voorruit. Drie uur nadat de ster ontstond, is de nieuwe kunststof volledig uitgehard.

Dit scenario is nog toekomstmuziek, maar volgens wetenschappers van de University of Illinois in de VS kunnen autoruiten, heupprothesen en satellieten zichzelf op den duur repareren na beschadiging, waardoor lastige herstelwerkzaamheden tot het verleden behoren.

Nieuwe kunststof herstelt zichzelf 100 keer beter

De onderzoekers hebben een prototype van een zelfhelende kunststof gemaakt, dat met behulp van ingebouwde kanaaltjes vol speciale vloeistof gaten en scheuren tot een centimeter groot kan vullen met nieuwe kunststof. Met deze methode zijn gaten van 100 keer zo groot te repareren als met eerdere methoden.

Zelfreparerende kunststof is geschikt voor de ruimte

In ons artikel in Wetenschap in Beeld 2/2015 lees je hoe de nieuwe kunststof toepasbaar is in satellieten, beenprothesen en nog veel meer.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: