Zijn teflonpannen giftig?

Zijn teflonpannen giftig?

Je doet niet graag afstand van je oude, vertrouwde teflonpan, zolang die zijn werk nog doet. Maar bij hoge temperaturen kunnen er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

8 juli 2016

Teflonpannen zijn in principe niet giftig. Toch is voorzichtigheid geboden.

Het gevaar schuilt vooral in oude teflonpannen, want de antiaanbaklaag kan zozeer beschadigd raken dat hij gaat schilferen en het materiaal in het eten terechtkomt.

Teflon kan worden afgebroken tot schadelijke stof

Het antiaanbaklaagje van een pan gaat kapot als er krassen in ontstaan of als het wegslijt.

Deskundigen raden aan om sterk beschadigde pannen met een teflonlaag weg te gooien, maar volgens hen kan het geen kwaad om antiaanbakpannen die goed van kwaliteit zijn te gebruiken.

Teflon is een merknaam van de stof polytetrafluorethyleen (PTFE), die bij verhitting afgebroken kan worden tot onder meer perfluoroctaanzuur (PFOA), dat schadelijk voor de gezondheid is.

Dit scheikundige proces treedt echter pas bij temperaturen boven de 350 °C op, en zo heet wordt een pan niet bij normaal huis-tuin-en-keukengebruik.

FEITEN OVER PFOA

PFOA staat voor het schadelijke perfluoroctaanzuur, dat ontstaat als teflon sterk wordt verhit.

? PFOA behoort tot de fluorkoolstoffen, een groep hormoonverstorende stoffen.

? Veel fluorkoolstoffen zijn niet-afbreekbaar.

? Fluorkoolstoffen worden beschouwd als verontreinigende stoffen in het milieu, omdat ze de gezondheid van levende organismen kunnen schaden.

? Fluorkoolstoffen worden in veel producten en industriële processen gebruikt, bijvoorbeeld voor oppervlaktebehandeling en voor het impregneren van textiel en tapijt.

? Fluorkoolstoffen kunnen tijdens de zwangerschap via de placenta worden overgebracht van moeder op kind en na de geboorte via borstvoeding.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: