Mursten af blod

Armen krijgen bakstenen van bloed

Telkens als er een dier geslacht wordt, stromen er liters bloed weg. Een Britse architect vindt dat verspilling: hij wil het bloed gebruiken om goedkope bakstenen te produceren in de armste streken.

4 augustus 2015 door Babak Arvanaghi

Telkens als er een koe wordt geslacht, wordt ruim 30 liter bloed verspild. Volgens de Brit Jack Munro zijn er nuttige toepassingen voor dat bloed.

We hebben op dit moment al veel aan de koe: van de huid wordt leer gemaakt, het vlees eten we, de melk drinken we en in grote delen van de wereld verrichten runderen nog zwaar werk op het land.

Toch is het product van Jack Munro baanbrekend. De Britse architectuurstudent heeft een formule ontwikkeld waarmee er bakstenen gemaakt kunnen worden met het bloed dat vandaag de dag wordt vernietigd. En het gaat niet alleen om koeienbloed, maar om dat van alle dieren die geslacht worden.

Zo maak je bakstenen van bloed:

  1. Meng een antistollingsmiddel door het bloed, zodat het vloeibaar blijft.

  2. Doe er een conserveringsmiddel bij, zodat het niet bederft.

  3. Voeg water en zout toe en giet het mengsel in vormen.

  4. Bak het bloedmengsel een uur lang bij 70 graden. Hierdoor stollen de eiwitten van het bloed. De bakstenen zijn klaar.

Armen hebben baat bij bloedbakstenen

Jack Munro hoopt dat het op deze manier goedkoper wordt om bouwmaterialen te produceren in arme streken. Op termijn moeten de bloedbakstenen – die waterdicht zijn – de kleistenen die nu vooral worden gebruikt grotendeels vervangen.

Niet alleen aan bakstenen wordt gesleuteld – ook andere bouwmaterialen krijgen nieuwe, spannende eigenschappen. Lees meer in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: