Julelys amok

Ledlampjes redden kerst

Ben je dol op uitbundige kerstversiering zoals in dit filmpje? Als je voor ledlampjes kiest, houd je nog wat geld over voor andere dingen én ben je milieubewust bezig.

11 december 2015 door Anders Bruun

Ze zijn hartstikke gezellig, die lampjes die in de struiken in de voortuin hangen en wat licht brengen in de donkere dagen van december.

Maar de kerstverlichting uit het filmpje hierboven is misschien wat veel van het goede.

Zó veel kerstverlichting hebben de meeste mensen niet in hun tuin. Maar ook al wil je niet de hele buurt verlichten met knipperende sleeën, de Let It Go-scène uit Frozen en blauwe ijspegels aan de dakgoot, er is reden genoeg om goed na te denken voor je kerstverlichting aanschaft.

Je kunt namelijk het milieu én je portemonnee een dienst bewijzen door de oude gloeilampjes te vervangen door nieuwe ledverlichting.

Kerstversiering in een tuin in Californië. Foto: Shutterstock

Wat is ledverlichting?

'Led' staat voor Light Emitting Diode, en werkt op basis van kleine lichtdioden die elektriciteit in licht omzetten.

Oorspronkelijk werd ledverlichting ontwikkeld voor elektronische hulpmiddelen als rekenmachines en digitale horloges, maar de techniek is inmiddels verder ontwikkeld, en led wordt nu gebruikt voor de verlichting in huis, autolampen en – inderdaad – kerstverlichting.

Ledlampen gaan lang mee

Ledverlichting is een zeer energiezuinige lichtbron: led gebruikt circa 80% minder stroom dan halogeenlampen en traditionele gloeilampen. Dat is goed voor het milieu.

Het is tevens een efficiëntere lichtbron. Een gloeilamp zet slechts 10% van de verbruikte energie om in licht; de rest verdwijnt als warmte. Een leddiode wordt bijna niet warm en benut de energie veel beter.

Doordat een leddiode niet heet wordt, gaat hij langer mee dan een traditionele gloeilamp. Tot 25 keer zo lang zelfs.

Hoeveel kun je besparen met ledverlichting?

Je kunt een hoop besparen op je energierekening door kerstverlichting met gloeilampjes te vervangen door moderne leds.

Als je bijvoorbeeld een snoer met kerstlampjes van 80 watt een maand lang laat branden, kost dat je zo'n 17 euro. Als je ze vervangt door ledlampjes van 5 watt, ben je nog maar iets meer dan een euro kwijt.

Dus of je het nu bij een paar lampjes in het raam houdt of helemaal los gaat met kerstverlichting, led is altijd een goed idee.

Maar wat de buren ervan vinden als je het zo bont maakt als in het filmpje hierboven, dat is nog maar de vraag ...

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: