Promobot

Robot ontsnapt aan zijn makers

Een Russische robot met kunstmatige intelligentie heeft tot nog toe al twee keer geprobeerd te ontsnappen uit een testcentrum – hoewel hem dat ten strengste verboden was.

5 juli 2016 door Karine Kirkebæk

De robot Promobot IR77 is misschien wat al te menselijk gemaakt.

De robot heeft een kunstmatige intelligentie, en het was de bedoeling dat hij met behulp van een scherm op de borst en spraakherkenningssoftware zou kunnen communiceren met mensen.

Maar in plaats van te communiceren met de mensen in zijn omgeving – Russische onderzoekers – probeert hij aan hen te ontsnappen; zelfs nadat de onderzoekers de digitale Houdini opnieuw hadden geprogrammeerd.

Deur zat niet op slot

De Russische onderzoekers werken aan Promobot IR77 in een testcentrum in de Russische plaats Perm.

Op 16 juni sloeg de robot echter op de vlucht.

Een van de onderzoekers zou zijn vergeten om een deur op slot te doen. Prompt wandelde Promobot IR77 naar buiten. Hij liep 50 meter over straat, tot zijn accu leeg was.

Dat veroorzaakte een kleine verkeersopstopping.

Publiciteitsstunt?

Een paar weken later probeerde Promobot IR77 weer te ontsnappen. De onderzoekers die de vrijheidslievende robot hebben gebouwd, zeggen dat ze hem zullen moeten demonteren en recyclen als hij blijft vluchten.

Het verhaal heeft een storm aan reacties losgemaakt op internet. Er wordt fel gediscussieerd over de vraag of het ethisch verantwoord is een robot te 'doden' omdat hij vrij wil zijn.

Daarnaast vragen veel mensen zich af of het geen publiciteitsstunt is om de aandacht te vestigen op de derde generatie Promorobots, die dit jaar op de markt komt voor ongeveer 7000 dollar.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: