Clouds_Chemicals

Kun je de neerslag uit een wolk krijgen?

Is het mogelijk om het water uit de wolken te laten vallen? En hoe zou je dat aan moeten pakken?

28 april 2014

Chemicaliën veroorzaken regen

De lucht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid vocht. In de wolken is dat vocht gecondenseerd tot kleine waterdruppeltjes of ijskristallen, waardoor de wolken zichtbaar zijn aan de hemel.

Als deze waterdruppels of ijskristallen aangroeien en zwaarder worden, vallen ze uiteindelijk naar beneden als regen of sneeuw.

Vliegtuigen sproeien chemicaliën op de wolken

Om neerslag uit een wolk te krijgen, moeten we de waterdruppels of ijskristallen eerst laten groeien. Dat kan door chemicaliën over de wolken te sproeien vanuit een vliegtuig.

Die stoffen verzamelen de druppels of kristallen om zich heen, zodat die steeds groter worden en uiteindelijk als neerslag vallen.

Landen proberen het weer te beïnvloeden

Landen als China, Zuid-Afrika, Australië en Frankrijk zijn al aan het onderzoeken hoe ze op die manier het weer kunnen beheersen, zodat het kostbare water op de landbouwgebieden valt in plaats van op dorp en stad.

Droogijs: laat de temperatuur in de wolk dalen In hoge wolken op noordelijke breedtegraden kan droogijs of koolzuursneeuw de temperatuur in de wolk laten dalen. Waterdruppels bevriezen en worden zo zwaar dat ze vallen.

Zilverjodide: brengt kristalvorming op gang De chemische structuur lijkt op die van ijs en kan daardoor kristalvorming in koude wolken op gang brengen en tot neerslag leiden.

Zouten: maken waterdruppels In warme, lage bewolking kan kalium- of natriumchloride het vocht in de wolk laten condenseren tot druppeltjes, die aanzwellen en neervallen als regen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: