Kabelløs elevator

Kabelloze lift gaat op, neer en opzij

De lift van de toekomst zweeft in een magnetisch veld, en dat maakt kabels overbodig. Daardoor kan de lift niet alleen op en neer, maar ook opzij.

8 april 2015

Lift zweeft vrij in de ruimte

De lift van de toekomst gaat niet alleen op en neer in een gebouw, maar kan ook opzij.

De kabels van de lift zoals we die kennen zijn vervangen door een magnetisch veld, waar de lift in zweeft zoals een maglev- of zweeftrein.

Minder wachttijd voor de lift

Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp heeft de baanbrekende lift ontworpen. Tot nu toe bestaat hij alleen als 3D-model, maar eind 2016 zal een prototype getest gaan worden in een 240 meter hoge toren in de stad Rottweil in Zuidwest-Duitsland, waarna de lift na voltooiing zo snel mogelijk in gebruik wordt genomen.

Omdat de lift geen kabels heeft, kunnen er in een schacht meerdere liftcabines, die op elkaar aansluiten. Daarmee is de passagierscapaciteit volgens ThyssenKrupp 50 procent groter, en hoef je nog maar 15 tot 30 seconden te wachten tot je op je gemak door het gebouw kunt zoeven.

Neem de lift naar een kilometer hoogte

In de toekomst is er grote behoefte aan nieuwe lifttechnologie, want wereldwijd maken grote steden plannen voor enorme wolkenkrabbers van wel een kilometer hoog. Lees meer in ons artikel over megahoge flats:

Zweeft op magneten

De liftcabine wordt aangedreven door een elektrische motor en blijft zweven in de schacht met magneten die elkaar afstoten. De technologie is bekend van zweeftreinen, die door elektromagneten worden aangedreven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: