shadow of hand on keyboard

Spionage:Trojaanse paarden komen binnen op USB-stick

9 februari 2011 door Otto Lerche Kristiansen

Spionage komt veel voor op internet. Veiligheidslekken worden door andere landen gebruikt om binnen te dringen en zakelijke geheimen of politiek gevoelige informatie te stelen. Trojaanse paarden zijn een van de geheime wapens van de cyberspionnen.

1. De aanvaller onderzoekt de IT-systemen van de vijand door het hele systeem te scannen op veiligheidslekken (open poorten) of door één bepaald doel te kiezen (een computer) en dan een doelgerichte aanval uit te voeren.

2. De hacker kan zich nu fysiek toegang verschaffen tot een systeem, bijvoorbeeld via een insider die een USB-stick plaatst, of de gebruiker van de computer verleiden zelf het Trojaanse paard te installeren door het te vermommen als een update of als bijlage bij een e-mail.

3. De hacker installeert dan een rootkit, die het Trojaanse paard verbergt. De eigenaar kan het Trojaanse paard niet zien of verwijderen.

4. Als de computer geïnfiltreerd is, heeft de hacker vaak de totale controle over de computer van het slachtoffer en kan hij bijvoorbeeld op zijn eigen computer elke toetsaanslag registreren met een keylogger, of de webcam activeren. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld toegangscodes of gevoelige bestanden te kopiëren, vaak zonder dat het slachtoffer iets doorheeft.

Dalai Lama haalt Trojaans paard binnen

2009: Canadese onderzoekers ontdekten in 2009 een Chinees spionagenetwerk dat met een Trojaans paard bij bijna 1300 computers in 103 landen heeft ingebroken. Volgens de onderzoekers waren ze op zoek naar politieke of militaire informatie over Tibetanen. De cyberspionnen verschaften zich onder andere toegang tot de burelen van de Dalai Lama en installeerden Trojaanse paarden. Zo kregen ze direct toegang tot gevoelige informatie.

Het netwerk wordt GhostNet genoemd, naar het Trojaanse paard, Ghost RAT, waar het gebruik van maakt. RAT staat voor remote access tool of remote access trojan, zoals programma’s heten die toegang geven tot andermans computers.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: