Hacking

Hackersoorlog woedt in cyberspace

Dwars over de aardbol schieten hackers hun digitale pijlen af. Constant proberen ze gevoelige informatie te stelen en te gebruiken voor eigen gewin of uit landsbelang. Volg de hackersoorlog op de kaart en lees meer over hacken in de laatste 30 jaar.

6 juli 2015 door Morten Kjerside Poulsen

Hacken gebeurt niet alleen in bedompte tienerkamers. Staten over de hele wereld hebben speciaal opgeleide hackers in dienst in het leger en bereiden het slagveld voor op een cyberoorlog.

Op de bovenstaande video zie je welke landen er op dit moment worden gehackt, en waar de hackaanvallen vandaan komen. Je kunt de kaart ook live bekijken.

Tijdslijn: Hacken in de laatste 30 jaar

De omvang van het hacken is steeds meer toegenomen naarmate de computer een grotere rol kreeg in ons dagelijks leven. Van de eerste virussen en wormen in de jaren 1980 tot grootscheepse cyberaanvallen op de infrastructuur van een land.

? Hacken in de jaren 1980: computer wordt allemansvriend

De pc wordt toegankelijk voor het gewone volk. Daardoor wordt hacken goedkoper én zijn er gemakkelijker slachtoffers te vinden. In de VS wordt de eerste wet tegen hacken aangenomen. Het woord 'computervirus' doet zijn intrede en het eerste Trojaanse paard duikt op.

 • 1982: Russische gasleiding ontploft Volgens een Amerikaanse insider wordt de explosie veroorzaakt door een boobytrap die de CIA in software heeft gestopt die door de Russische inlichtingendienst KGB is gestolen.

? Hacken in de jaren 1990: de zombiecomputers vallen aan

De eerste DDoS-aanval ziet het licht, waarbij hackers een groot aantal computers – zogeheten zombiecomputers – dwingen om contact te zoeken met bepaalde servers, die vervolgens overbelast raken en niet meer kunnen functioneren. Phishing wordt algemeen bekend nadat hackers die zich voordoen als werknemers van het bedrijf America Online wachtwoorden en financiële gegevens ontfutselen aan klanten van deze firma.

 • 1994: Russische hackers beroven een bank Een groep Russische hackers slaagt erin 10 miljoen dollar te stelen van de Amerikaanse Citibank.

 • 1998: 'Moonlight Maze' – VS onder vuur In 2000 ontdekken Amerikaanse autoriteiten dat onder andere het Pentagon, NASA en het ministerie van Energie al twee jaar worden aangevallen, en dat er duizenden belangrijke documenten zijn gestolen over onder meer militaire technologie.

 • 1999: Serviërs slaan terug Servische hackers vallen een computerserver van de NAVO aan in reactie op de militaire operatie die de organisatie uitvoerde in de Kosovo-oorlog.

? Hacken in de jaren 2000: Hackaanvallen worden oorlogswerktuig

De wereld maakt kennis met het begrip Advanced Persistent Threat (APT). APT verwijst naar technologisch bijzonder geraffineerde, langdurige cyberaanvallen waarvoor veel geld en middelen nodig zijn. APT-aanvallen worden dan ook meestal in verband gebracht met naties die cyberaanvallen gebruiken als strategisch middel in een wereldwijde machtsstrijd.

 • 2001: China en VS voeren de Zesde Cyberoorlog Amerikaanse en Chinese hackers vallen websites in elkaars landen aan na een geschil over een Amerikaans verkenningsvliegtuig. De strijd in cyberspace wordt ook wel de Zesde Cyberoorlog genoemd.

 • 2001: Australië wordt overspoeld door rioolwater De zuiveringsinstallatie in Maoochy Shire, Australië wordt gehackt, waarna bijna een miljoen liter rioolwater parken en rivieren in stroomt – en over het gazon van het plaatselijke Hyatt Regency Hotel.

 • 2003-2006 'Titan Rain' treft VS Hackers vallen onder meer het ministerie van Defensie, wapenfabrikant Lockheed Martin en NASA aan. Deskundigen brengen de aanvallen in verband met het Chinese leger.

 • 2008: Russische hackers leggen Georgië lam Georgische websites, media en transportbedrijven worden buitenspel gezet door onder andere DDoS-aanvallen. De hack vindt plaats vlak nadat het Russische leger de Georgische grens oversteekt.

 • 2009: Stuxnet saboteert atoomprogramma van Iran Iran wordt getroffen door de eerste golf van het Stuxnet-virus, waardoor meer dan 1000 centrifuges voor het verrijken van uranium worden verwoest. Het is de eerste grote cyberaanval in de geschiedenis met fysieke gevolgen.

In 2014 worden vijf officieren in het Chinese leger aangeklaagd voor het hacken van een Amerikaanse rechtbank. De cyberoorlog is de echte wereld binnengedrongen.

? Hacken in de jaren 2010: Cyberoorlog krijgt meer fysieke gevolgen

De ontdekking van Stuxnet in 2010 betekende een keerpunt. Het virus liet zien dat de cyberoorlog de oversteek had gemaakt van cyberspace naar de fysieke wereld, waar hackersaanvallen catastrofale gevolgen kunnen hebben voor cruciale infrastructuren zoals energiecentrales en de elektriciteitsvoorziening.

 • 2012: Arabische oliereserves lopen gevaar 30.000 computers van Aramco, de nationale oliemaatschappij van Saoedi-Arabië, worden gehackt door de groep Cutting Swords of Justice, die banden zou hebben met Iran.

 • 2014: Snake infiltreert Oekraïne Tijdens de Krimcrisis vallen hackers Oekraïense autoriteiten aan met het programma Snake, dat data kan manipuleren en stelen. Daarnaast werden de mobiele telefoons van de Oekraïense leiders grondig geblokkeerd.

Kruip in de huid van een hacker

Niet alleen computers kunnen worden gehackt. Alles waar een computerchip in zit, is een mogelijk doelwit. Hackers kunnen de controle overnemen over je auto, je babyfoon, je drone en zelfs je pacemaker. Koop Wetenschap in Beeld 8/2015 en lees meer:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: