Google China logo

Controle: Manipulatie met slimme filters

9 februari 2011 door Otto Lerche Kristiansen

Oorlog gaat niet alleen om winnen op het slagveld, maar ook om het manipuleren van informatie en de meningen van het volk. Met het blokkeren van websites en semantische filters kun je het volk onder controle houden.

1. De burger wil naar een website gaan door het webadres in de browser te typen of op een resultaat van een zoekmachine te klikken.

2. Het verzoek komt uit bij een firewall van de internetprovider. In de praktijk bepaalt de overheid wat de provider moet blokkeren en wat niet.

3. Het ingebouwde semantische filter analyseert het verzoek. Dit kan een simpele lijst van verboden woorden zijn, zoals ‘porno’ of ‘wapens’. Het kan ook meer geavanceerd zijn en associatief filteren, waardoor toegestane woorden als ‘schiet’ of ‘lont’ toch geblokkeerd worden omdat ze bij het woord ‘wapen’ in de buurt staan. Als het verzoek niet tegengehouden wordt door het filter, krijgt de gebruiker toegang. Hij merkt niet dat zijn verzoek gefilterd is.

4. Als het filter het verzoek blokkeert, krijgt de gebruiker bericht van de firewall dat de toegang geweigerd is.

5. Als de firewall een verzoek blokkeert, kan er een bericht naar de autoriteiten gestuurd worden met het IP-adres van de gebruiker en de gebruikte zoektermen.

Iran en China blokkeren toegang tot internet

2009: In de zomer van 2009 zijn er massale demonstraties in Teheran tegen het Iraanse regime. Ze worden hard neergeslagen, niet alleen met veiligheidstroepen op zwarte motorfietsen die de demonstranten opjagen door de straten, maar ook met uitgebreide censuur op internet. Het regime blokkeert grote delen van het Iraanse internet, zodat dissidenten niet meer met elkaar en met de buitenwereld kunnen communiceren.

China blokkeert ook al lang stelselmatig bepaalde zoekopdrachten bij Google. Het blokkeert Facebook, YouTube, Wikipedia en veel andere sites, met het doel de toegang van de bevolking tot informatie in de hand te houden. In maart 2010 begint Google zoekopdrachten door te sturen naar Google Hongkong, waar soepeler regels gelden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: