nb_u15 facebook

Facebook maakt je depressief

Je hebt geen zin meer in seks, je wast je niet en je slaapt slecht. Als je jezelf urenlang vergelijkt met anderen op Facebook, kun je daar volgens een nieuw onderzoek een depressie aan overhouden.

10 april 2015 door Karen Grubbe

Schattige kinderen, een leuke vakantie in Italië of een nieuwe droombaan. Mensen mogen graag hun succes etaleren op Facebook. En het is moeilijk om je eigen leven níét te vergelijken met dat van je vrienden en kennissen.

Nu blijkt uit twee onderzoeken van de University of Houston in de VS dat je tekenen van depressie gaat vertonen als je alsmaar bezig blijft jezelf met anderen te vergelijken.

Vergelijkingen zijn funest voor zin in seks

Iemand die depressief is, is terneergeslagen en kan onder meer last hebben van slaapproblemen en een verminderde zin in seks. Hij of zij ziet als een berg op tegen alledaagse activiteiten. Zelfs douchen kan al te veel zijn.

De wetenschappers van het eerste onderzoek wilden weten hoe zogeheten sociale vergelijking op Facebook onze geestelijke gezondheid beïnvloedt.

Eerst keken ze naar de duur van de bezoeken aan Facebook. Hoe langer de gebruikers actief waren op het sociale medium, hoe meer symptomen van depressiviteit ze bleken te vertonen. Maar alleen bij mannen was er een rechtstreeks verband tussen depressiviteit en vergelijking met anderen.

Beide geslachten kunnen depressief raken

Bij het tweede onderzoek moesten de proefpersonen 14 dagen lang een speciaal dagboek bijhouden.

Opnieuw was er een duidelijk verband tussen de duur van het bezoek aan Facebook en de geestelijke gezondheid. En deze keer hadden zowel mannen als vrouwen depressieve neigingen omdat ze zichzelf met anderen vergeleken.

Depressie

De wereldgezondheidsorganisatie WHO definieert depressie aan de hand van een aantal symptomen.

Ten minste twee van deze symptomen: ? neerslachtigheid ? een sterk verminderde levenslust of interesse ? weinig energie, vermoeidheid

Plus ten minste twee van deze: ? minder zelfvertrouwen? ? zelfverwijten, groot schuldgevoel? ? gedachten aan dood of zelfmoord ? concentratieproblemen ? zeer onrustig of juist zeer geremd? ? slapeloosheid of juist veel te lang slapen? ? verandering van gewicht of eetlust

Bij een milde depressie heb je twee symptomen uit het eerste en twee uit het tweede rijtje. Bij een matige depressie heb je ten minste vier symptomen uit het tweede rijtje, en bij een zware depressie heb je alle drie de symptomen uit het eerst

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: