Far og søn mobil devices

Experts: 'Praat met je kind over internetveiligheid'

Sociale media, foto's delen, chatfora, cyberpesten, phishing, grooming, pedofielennetwerken. Het alomtegenwoordige internet is meer dan toegang tot eindeloos veel informatie en entertainment – en dat moeten kinderen leren vanaf hun eerste klik.

10 februari 2016 door Jakob Priess

Veel kinderen brengen tegenwoordig meer tijd online door dan op school of met familie.

Hun wereld bestaat uit oorden als YouTube, Snapchat, Momio, Ask.fm, Facebook en Instagram.

En daar komen voortdurend nieuwe bij, met meer mogelijkheden – en meer problemen.

Erken dat dit de realiteit van het kind is

Zelfs voor jonge kinderen is online gamen, chatten, en foto's en informatie uitwisselen al net zo gewoon als een middagje in het zwembad of de speeltuin was voor hun ouders.

Ze zijn van nature nieuwsgierig naar het online leven, dat voor hen een vanzelfsprekendheid is – anders dan voor hun ouders en grootouders, die er niet mee zijn opgegroeid maar het hebben moeten leren.

Dus hoe bescherm je een kind het best tegen de valkuilen die het enorme internet ook kent?

Toon belangstelling voor de wereld van het kind

Internationale experts zijn het erover eens: ga zo vroeg mogelijk met kinderen het gesprek aan over internetgedrag, op een open, eerlijke en natuurlijke manier. Wees betrokken en toon interesse.

'Het kan zo simpel zijn als je kind vragen om te laten zien hoe zijn favoriete app werkt,' zegt Diana Graber, deskundige op het gebied van digitaal gedrag, tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

'En dat kan zich dan ontwikkelen tot een gesprek over wat er verder gebeurt in de digitale wereld van het kind,' gaat Graber verder.

Advies van 21 experts

In de Britse krant The Guardian geven 21 internationale deskundigen advies over internetveiligheid en veilig online gedrag. Ze vertellen onder andere waar je met kinderen over moet praten:

Interactie met vreemden

Je leert je kind waarschijnlijk dat het niet met vreemden mag praten, niets van vreemden mag aannemen en niet met een vreemde mag meegaan. En dat geldt online in nog sterkere mate.

Volgens een Amerikaans onderzoek heeft bijna 60% van alle tieners wel eens online nieuwe vrienden gemaakt, en 20% heeft die vervolgens in levenden lijve ontmoet.

Geef voorbeelden, zoals vriendschapsverzoeken van vreemden op sociale media, chatberichten van onbekenden, of iemand die om je telefoonnummer, persoonsgegevens of foto's vraagt.

Er zijn ook mensen met slechte bedoelingen online, en de 11-jarige Julia van wie je kind net een chat heeft gekregen, kan in het echt zomaar Walter van 64 jaar blijken te zijn.

Virusaanvallen en phishing

Open nooit bijlagen bij mailtjes of chatberichten van afzenders die je niet kent. Zelfs ervaren, slimme volwassenen hebben dat op pijnlijke wijze ervaren. Leer het je kind dus voor het te laat is.

Cyberpesten

Geef concrete voorbeelden van gedrag, die je kind kan begrijpen.

'Als je het niet in iemands gezicht zou zeggen, moet je het ook niet schrijven.' 'Als je het niet zou doen als je moeder erbij stond, moet je het niet doen.'

Geen weg terug

Online kun je niks uitgummen. Zodra je iets hebt verstuurd, gepubliceerd, geschreven of op een andere manier openbaar hebt gemaakt, kun je niet meer terug. In principe kan iedereen het altijd weer vinden en gebruiken.

Gezond verstand

Deel je ervaring over wachtwoordbeveiliging en vertel waarom we virusprogramma's gebruiken en waarom het van belang is om die up-to-date te houden.

Wees erbij

Er zijn allerlei programma's die het kind in de gaten kunnen houden of censureren, maar het is veel beter om er zelf bij te zijn als je kind online is.

Let erop welke apps je kind installeert en wees erbij als het over het internet surft. Zo kunnen jullie praten over veilig gedrag online. Het gaat dan niet om verbieden, maar je maakt zoon of dochter bewust van de gevaren.

Weet waar je het over hebt

Als je de apps, games of websites die kinderen gebruiken en leuk vinden, niet begrijpt, kun je ze niet bijsturen. Verdiep je erin. Praat met je kind, lees, leer, luister en blijf op de hoogte.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: