Hologram aanraken

Bedien je muziek met onzichtbaar hologram

Wetenschappers hebben met een nieuwe techniek een onzichtbaar hologram van ultrageluid gemaakt, dat je in de lucht kunt aanraken. Kijk hoe de techniek wordt gebruikt om het volume van een muziekspeler bij te stellen.

12 oktober 2015 door Morten Kjerside Poulsen

Het is nu mogelijk om driedimensionale figuren in de lucht aan te raken zonder dat je ze kunt zien. Britse onderzoekers ontwikkelden een zogeheten ultrahaptisch systeem, dat trillingen van smartphones en joysticks naar een hoger niveau tilt.

320 luidsprekertjes creëren hologram

Door golven van ultrageluid te laten botsen in focuspunten, hebben de onderzoekers kleine, trillende punten in de lucht gemaakt die je kunt aanraken.

Het ultrageluid komt uit 320 luidsprekertjes of transducers, die meerdere punten tegelijk kunnen maken op verschillende hoogtes en dieptes. Daardoor wordt er een tastbaar driedimensionaal hologram van geluid gevormd.

Hologram bedient muziek

In de video hierboven zie je hoe de wetenschappers de punten boven een muziekspeler hebben omgevormd tot manipuleerbare knoppen, waarmee je muziek kunt afspelen en het volume kunt bijstellen.

De onderzoekers denken dat het in de toekomst mogelijk wordt om met deze techniek een tastbaar 3D-hologram van een CT-scan te maken, zodat chirurgen bijvoorbeeld aan een tumor kunnen voelen voordat ze deze operatief gaan verwijderen.

Lees meer over de techniek in het onderstaande artikel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: