Hologram Star Wars

Hoe zit het met het hologram?

40 jaar geleden waren hologrammen het helemaal, maar waar zijn ze nu?

15 november 2012

Hologramtentoonstellingen trokken eind jaren 1960 honderdduizenden bezoekers die de driedimensionale filmische beelden gemaakt met laserstralen wel eens wilden zien.

Kunstenaars vlogen op de nieuwe techniek af en richtten scholen voor holografiekunst op, terwijl films en tv-series als Star Wars en Star Trek lieten zien welke spannende toekomst de technologie tegemoet ging. Natuurkundige en oprichter van het holografiebedrijf Conductron Corporation, Kip Siegel, beloofde zelfs dat de VS binnen tien jaar holografische bioscopen, tv’s en videospelers zouden krijgen.

Maar zo ging het niet. Eind jaren 1980 ebde de interesse voor hologrammen weg. Stilletjes kwamen deze echter weer de wetenschap in, zij het minder spectaculair. Vandaag de dag wordt holografie onder meer toegepast voor het tegengaan van vervalsing van creditcards en bankbiljetten, voor gegevensopslag en op het instrumentenpaneel in vliegtuigen.

Zo wordt een hologram gemaakt

Het principe achter holografie is in 1947 uitgevonden door de Hongaars-Britse natuurkundige, elektro-ingenieur en uitvinder Dennis Gabor. Het werd voor het eerst toegepast in 1962.

  • Een laserstraal wordt op een voorwerp gericht en verdeeld door een bundelsplitser, die de twee stralen elk naar een spiegel stuurt.

  • Een laserstraal wordt op een voorwerp gericht en verdeeld door een bundelsplitser, die de twee stralen elk naar een spiegel stuurt.

  • De andere straal, die referentiestraal heet, wordt naar een stuk holografische film achter het voorwerp gestuurd.

  • Waar de stralen bij elkaar komen, ontstaat een patroon, en de holografische film kan dit registreren en vertonen.

Maak een hologram

Als je het zelf eens wilt proberen, kun je je eigen hologrammen maken. Op www.integraf.com kun je je uitleven. Of google op ‘How to make a hologram’. Er zijn verschillende boeken over de techniek, zoals Shoebox Holography van Frank DeFreitas.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: