Samsung flexible phone

Fout: Het scherm is te klein

15 november 2011

Vouwbaar scherm met organische dioden

Mobiele telefoons worden steeds meer gebruikt om op internet te surfen, en daarom zijn de kleine schermpjes een probleem geworden. De meeste websites zien er goed uit op een groot scherm met een hoge resolutie, maar we gebruiken tegenwoordig ook vaak de mobiel om te internetten. Gelukkig is de redding nabij, want in de toekomst wordt het scherm flexibel, zodat het opgevouwen of opgerold kan worden.

Nu al hebben sommige toestellen een OLED-scherm, met heldere kleuren, een heel snelle reactietijd en een laag stroomverbruik vergeleken met LCD-schermen. En Samsung heeft al buigzame schermen gedemonstreerd. Deze maken het mogelijk om het scherm van je mobiele telefoon uit te vouwen, zodat het twee keer zo groot is als bij de huidige generatie smartphones.

Samsung neemt de flexibele schermen halverwege 2012 al in massaproductie, en dit is nog maar het begin van de displayrevolutie. Binnenkort zullen de ultradunne schermen oprolbaar zijn, waardoor je een groot aanraakscherm uit je toestel kunt trekken als je even op het net wilt surfen, foto’s wilt bekijken of een speelfilm wilt zien.

Er zijn ook experimenten waarbij het scherm zelfs helemaal verdwijnt en vervangen wordt door een kleine projector, waarmee je een groot beeld op een oppervlak kunt projecteren, zoals een muur.

Verder in de toekomst komt holografische projectie, zodat het toestel levende beelden in drie dimensies kan tonen zoals we kennen uit sciencefictionfilms als Star Wars.

Buigzaam scherm met hoge kwaliteit

Op een OLED-scherm produceren organische moleculen het beeld, die in verschillende kleuren oplichten. Dit geeft heldere kleuren en een laag stroomverbruik. Met buigzame elektroden wordt het scherm flexibel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: