Heat pump

Warmtepomp gaat 10.000 jaar mee

Noorse onderzoekers maakten een warmtepomp die zeer lang meegaat.

14 oktober 2011

Een traditionele warmtepomp, bijvoorbeeld voor de verwarming van een woning, moet na 10 tot 20 jaar vervangen worden. Maar aan de universiteit van het Noorse Stavanger is een nieuw type ontwikkeld dat zeker 10.000 jaar mee moet kunnen. De slechts één kubieke millimeter kleine pomp is thermo-elektrisch en heeft peltier-elementen: die creëren stroom via een verschil in temperatuur aan de zijkanten van het element. De pompen zijn naar wens te combineren.

Voor de verwarming van een eengezinswoning combineer je duizenden pompjes. Volgens de wetenschappers gaat de pomp zo lang mee doordat hij uit één onderdeel bestaat; traditionele pompen bestaan uit veel meer onderdelen, wat meer slijtage oplevert.

Bij de nieuwe pomp vervang je alleen een ventilator, en dat kun je makkelijk zelf. De pomp kan over vijf tot tien jaar klaar zijn voor de verkoop.

Vanwege het eenvoudige vervaardigingsproces is de pomp goedkoop in massaproductie te nemen. In tegenstelling tot de traditionele warmtepomp zit er geen koelgas in, dat kan lekken en slecht is voor de ozonlaag.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: