House decorated with christmas lights

Kun je het kerstfeest vanuit de ruimte zien?

Overal hangen versieringen, snoeren met lampjes en glitterdecoraties, maar geven die zoveel meer licht dat het vanuit de ruimte te zien is?

9 december 2010 door Lars Thomas

Overal zijn lichtjes als kerst eraan komt – kilometers lampjes, glimmende kerstdecoraties en versierde kerstbomen. Dan is het een logische vraag of al dat moois ook vanuit de ruimte te zien is. Het antwoord is nee.

Menselijke activiteiten, grote steden, snelwegen en fabrieken geven al zoveel licht dat een paar duizend snoeren met lampjes meer of minder geen verschil maken. Op veel satellietbeelden is te zien hoe vooral Europa en het westen en oosten van Noord-Amerika 's nachts oplichten, maar zo zien die gebieden er altijd uit – het licht is met kerst niet feller.

earth lights

De volgende vraag is dan of al die kerstlichtjes invloed hebben op het energieverbruik. En die is lastiger te beantwoorden. Vooral op het noordelijk halfrond wordt 's winters toch al meer energie verbruikt, en hoe weet je welk aandeel voor rekening komt van de kerstverlichting? Op sommige plekken maakt het wel een enorm verschil, vooral in de VS, waar het al jaren een traditie is om je huis te versieren met zoveel mogelijk lampjes en andere lichtgevende decoraties. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat bij de fanatiekste kerstversierders 20 tot 25% van het jaarlijkse energieverbruik in de kerstversiering gaat zitten.

Bronnen: http://earthobservatory.nasa.gov http://tonto.eia.doe.gov www.energy.gov www.christmaslightsanddecorations.com

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: