Wave machine

Golfslag creëert elektriciteit op land

Nieuwe golvenvanger van Schots bedrijf produceert zeeën van groene energie.

24 augustus 2010

De nieuwste methode waarmee je energie van golfkracht kunt aftappen, lijkt het midden te houden tussen een zonnebank en een fitnessapparaat. Na de eerste tests bij de Schotse Orkney-eilanden gaat de Oyster Wave Power-machine een zonnige toekomst tegemoet. De proefinstallatie leverde namelijk een aardige hoeveelheid elektriciteit op.

Een van de sleutelwoorden bij de golfgenerator is eenvoud. Het bedrijf Aquamarine Power, dat het apparaat ontwikkelde, gaf de machine, die bestand moest zijn tegen het geweld van de elementen en de steeds maar weer herhaalde golfbeweging, een minimum aan functies. De machine bestaat uit een onderstuk dat aan de zeebodem wordt verankerd en een drijvend paneel dat ingedrukt wordt wanneer er een golf overheen spoelt.

Plannen voor golfenergieparken

De golfgenerator stuwt water naar een conventionele hydro-elektrische turbine aan land die elektriciteit opwekt, en mede daarom is de ideale locatie zo’n 500 meter uit de kust. De leidingen waar het water door moet, zijn minder kwetsbaar naarmate ze korter zijn, en als de machine dicht bij land staat is het plegen van onderhoud eenvoudiger. Daarbij komt ook dat de Oystermachine het beste werkt op een diepte van 10 meter, en dat de golven aan de kust minder hoog zijn dan op volle zee, maar nog wel voldoende om te kunnen benutten.

Het is de bedoeling dat de machines in golfenergieparken geplaatst gaan worden die per stuk op jaarbasis minimaal 100 MW produceren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: