Fireman

Elektrische staaf temt de vlammen

Zoals Mozes de zee scheidde, kunnen brandweerlieden straks de vlammen uiteen dwingen. Amerikaanse onderzoekers werken aan een elektrische staaf die de vlammen kan manipuleren.

9 september 2013

Een vlam is plasma, dat bestaat uit positieve ionen en negatieve elektronen. Die kennis hebben Amerikaanse onderzoekers toegepast voor een heel nieuwe manier van brandbestrijding.

De roetdeeltjes in de vlammen bestaan hoofdzakelijk uit koolstof, dat elektrisch geladen wordt als het in contact komt met elektrische stroom. Proeven wijzen uit dat een brandweerman de vlammen kan manipuleren met een elektrische staaf. Het elektrische veld van de staaf maakt het plasma van de vlammen namelijk instabiel, waardoor het opzij gedwongen en soms zelfs gedoofd kan worden. Dat gebeurt als een brandweerman erin slaagt de vlam weg te trekken van het materiaal dat het vuur voedt.

Hier zie je hoe de elektrische staaf het vuur dooft:

Werkt alleen in besloten ruimtes De eerste proeven zijn uitgevoerd door DARPA, de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse leger. De resultaten zijn later bevestigd door proeven aan de Harvard University in de VS.

De methode is bruikbaar bij branden in besloten ruimtes, waar de brandweerman zich een weg kan banen naar personen die ingesloten zijn door de vlammen aan de kant te dwingen. Bij bosbranden en andere grote vuren is het effect echter te gering.

In het artikel hieronder kun je meer lezen over dit onderwerp. Als je een account hebt op onze site en ingelogd bent, kun je het gratis downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: