Drone meet radioactiviteit 2/2015

Drone meet radioactiviteit

Onderzoekers hebben een drone ontwikkeld die radioactiviteit kan meten, bijvoorbeeld in verwoeste kerncentrales. Zie de drone in actie.

8 januari 2015

Drones meten radioactiviteit rond Fukushima

Dr. Tom Scott en zijn collega's van de University of Bristol in Groot-Brittannië en het British-Oxford Nuclear Research Centre hebben een lichte speciale drone ontwikkeld die radioactiviteit kan meten. De onderzoekers willen de drone inzetten om de radioactieve straling rond de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi te meten.

De metingen van de radioactiviteit kunnen van start gaan zodra de eigenaar van de centrale, de energiemaatschappij Tepco, groen licht geeft.

Dat is nog niet gebeurd omdat Tepco eerst zeker wil weten dat de drone veilig, dus zonder te botsen, tussen de rijen watertanks met radioactief water kan vliegen. Dat water is gebruikt voor het koelen van de gesmolten reactoren om zo een nieuw inferno te voorkomen.

Drone is getest tussen bezinkseltanks en kernafval

De drone is licht en wendbaar en is bovendien voorprogrammeerbaar.

De onderzoekers bewezen de waarde ervan door er testvluchten mee uit te voeren, onder meer tussen de bezinkseltanks van een zuiveringsinstallatie in Groot-Brittannië door, en in Sellafield, het gebied waar radioactief afval in grote gebouwen wordt opgeslagen.

_Bekijk hier een video van de drone in actie:

_

Lees meer: Bekijk het overzicht van alle artikelen over drones.

Drones zijn arbeiders van de toekomst

Meer dan duizend bedrijven wereldwijd produceren drones voor civiele taken zoals bewaking, noodhulp en pakketpost.

Wil je meer weten over de civiele drones en de manieren waarop ze ons in de toekomst kunnen helpen? Lees ons grote artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: