LiFi

Doe het licht aan – en geniet van bliksemsnel internet

Een nieuwe, draadloze internetverbinding met de naam LiFi is 30 keer sneller dan WiFi en werkt op basis van ledlampen.

10 oktober 2016 door Esben Schouboe en Rikke Jeppesen

Als jouw bloed ook begint te koken als je YouTube-video weer eens blijft hangen, als het veel te lang duurt om je e-mails binnen te halen, of als websites steeds vast blijven lopen, dan hebben we goed nieuws voor je.

De Schotse wetenschapper Harald Haas heeft namelijk een supersnelle internetverbinding ontwikkeld: LiFi.

Met deze technologie krijg je draadloos internet uit alle lampen in je huis. Dus als je het licht aandoet, kun je niet alleen beter zien, maar kun je ook surfen, browsen en downloaden met een stabiele en supersnelle verbinding.

Lichtgolven hebben genoeg ruimte voor dataverkeer

LiFi maakt gebruik van het gegeven dat ledlampen miljarden keren per seconde aan en uit kunnen gaan – veel sneller dan onze ogen kunnen registreren.

Als het licht aan is, wordt dat gezien als een binaire 1, en als het uit is als een 0. Deze code kan vervolgens geïnterpreteerd worden door computers, die natuurlijk al gebaseerd zijn op binaire systemen – teksten, video's en websites zijn namelijk niets anders dan een verzameling nullen en enen.

In tegenstelling tot het huidige WiFi maakt het nieuwe LiFi geen gebruik van radiogolven, maar van lichtgolven.

LiFi maakt vliegtuigen lichter

Het lichtspectrum bevat ongeveer 10.000 keer zoveel golflengtes als het spectrum van radiogolven. Er is dus meer dan genoeg ruimte voor het voortdurend toenemende internetverkeer in de wereld.

Harald Haas en zijn team van lichtpioniers hopen dat ze LiFi de komende jaren verder kunnen uitrollen – en er is interesse genoeg.

Het entertainmentsysteem en de internetverbinding van passagiersvluchten, bijvoorbeeld, loopt via kabels, die overbodig zouden zijn als alles gewoon uit de verlichting in de cabine kwam.

LiFi vermindert verkeersdrukte

Lees meer over het nieuwe internet, waarom het zo snel is en hoe het bijvoorbeeld files kan tegengaan in het artikel uit ons tijdschrift:

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: