Chip

Zijn computerchips van zand?

Ik heb gehoord dat computerchips van zand zijn gemaakt. Is dat echt waar?

Computerchips zijn inderdaad vervaardigd van zand, maar lang niet elke zandsoort is daarvoor geschikt. De term ‘zand’ geeft in wetenschappelijk opzicht slechts de grootte van de korrel aan: bij zand moet die tussen de 0,063 en 2 millimeter liggen.

Computerchips zijn gemaakt van silicium, een zogeheten halfgeleider. De fabrikanten gebruiken zand met een zo hoog mogelijk siliciumgehalte voor een optimaal resultaat. Kwarts is ideaal, want het bestaat uit silicium en zuurstof, met de chemische formule SiO2.

Kwarts is een mineraal dat in veel gesteenten voorkomt. Omdat het ook het hardste is van alle gewone mineralen, die als gesteenten zijn ontstaan, heeft zand vaak een heel hoog kwartsgehalte – want zand is in feite niets anders dan een hoeveelheid afgebrokkelde, minieme stukjes gesteente.

Mungo National Park

Zuiver kwarts is een kleurloos mineraal. Dat is de reden dat stranden in niet-tropische gebieden vaak wit zijn, want het zand bestaat alleen uit kalk. Gewoon zand van het strand is echter niet geschikt om computerchips van te vervaardigen, omdat daar zand met een hoog gehalte aan kwarts voor nodig is.

Zand dat voldoende kwarts bevat om chips van te kunnen maken, is oorspronkelijk afkomstig van een gesteente dat we kwartsiet noemen. Kwartsiet is zelf ooit ontstaan uit zand, dat in de loop der jaren is samengeperst en diep in de aarde is verhit, waardoor vrijwel alle andere grondstoffen eruit zijn verdwenen. Kwartsiet bestaat voor 99% uit zuiver kwarts.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: