virtual reality exo

Virtual reality helpt verlamden na jaren weer lopen

Door rond te lopen in een virtual reality-wereld hebben acht verlamde mensen de controle over hun lichaam deels teruggekregen. Bij vier van hen zijn de veranderingen zo groot dat hun diagnose is bijgesteld.

16 augustus 2016 door Karine Kirkebæk

Vijf proefpersonen waren door ruggenmergletsel al minstens vijf jaar aan een rolstoel gebonden. En twee mensen waren al meer dan 10 jaar verlamd.

Maar na een jaar lang met een virtual reality-bril te hebben getraind, hadden de verlamde proefpersonen alle acht weer enige mate van gevoel in hun benen, en vier van hen kregen ook de controle over de spieren in hun benen terug. Zozeer zelfs dat hun diagnose is bijgesteld van volledig naar gedeeltelijk verlamd.

LEES HIER MEER OVER VIRTUAL REALITY

Verlamde mensen krijgen controle terug

De proef werd uitgevoerd door een onderzoeksteam van de Duke University in de VS. De onderzoekers gebruikten een virtual reality-systeem dat de hersenen laat denken dat ze controle hebben over de benen. Dat schrijft New Scientist.

Twee uur per week bestuurden de proefpersonen met een virtual reality-bril de bewegingen van een avatar in een virtuele wereld.

Beelden van de virtual reality-training. Foto: AASDAP

Als de proefpersonen de opdracht kregen zich voor te stellen dat ze door de virtuele wereld liepen, ontstond er een nieuwe beeldvorming van hun onderbenen in de hersenen.

10 jaar zonder beweging

Later in het trainingsprogramma kregen de proefpersonen een exoskelet en een soort harnas aan, om hun controle, houding, balans en vermogen om hun armen en benen te gebruiken te testen.

Na 13 maanden training was een vrouw die meer dan 10 jaar verlamd was geweest in staat haar benen op eigen kracht te bewegen terwijl haar lichaamsgewicht werd ondersteund door een harnas.

De onderzoekers willen de methode nu testen bij mensen die recent letsel hebben opgelopen, om te zien of een snelle behandeling tot nog betere resultaten leidt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: